— Det som aldri skulle kunne skje, har skjedd. Nå er det helt avgjørende at vi får vite hvorfor dette gikk så galt som det gjorde, og vi må få forsikringer om at det ikke skal skje igjen, sier prest Jens Terje Johnsen.

— Uansett tror jeg det vil ta svært lang tid før tilliten til arbeidet på sjøen er rettet opp igjen. Det folk her trodde var trygt, er ikke trygt lenger.

Kommer pappa hjem?

Bare i Herøy kommune finnes det snart 100 offshorefartøy. I tillegg mange fiskefartøy. En svært stor del av den mannlige arbeidsstokken har jobbene sine til sjøs.

Derfor er folk i Herøy redde. Barna spesielt.

— Det er mange barn som lurer på om pappaene deres kommer hjem. De har trodd at pappaene deres har en trygg jobb. Nå har de fått bevis for at det ikke er tilfelle, sier presten.

I den iskalde vinden utenfor kirken i Fosnavåg står presten, som har gjort tjeneste i Herøy i 20 år, og forklarer. Han prøver å finne ordene som hele lokalsamfunnet ikke finner.

Det er uforståelig at et helt nytt, topp moderne skip skal kantre slik «Bourbon Dolphin» gjorde.

Vondt og ubegripelig

I et av kirkevinduene rett bak ham sitter en ung kvinne og gråter. En voksen forsøker å trøste, men fortvilelsen og sorgen virker bunnløs.

Alle vi treffer enten det er på butikken, bensinstasjonen eller i gaten for den del er preget. En demning av følelser presser på. De er berørte på en eller annen måte. En nabo, en slektning, eller en skolekamerat er borte.

Ryktene går om mannskap som skulle vært om bord på ulykkesdagen, men som kom hjem tidligere. De snakkes om den unge gutten som ble med sin far i arbeidsuken.

— Jeg har tatt imot døde på kaien. Og jeg har tatt imot mannskap som ikke har fått med en av sine kolleger hjem. Men dette er noe helt annet. Det er så grusomt vondt og ubegripelig, sier Johnsen.

SORG I HERØY: Det er vanskelig å berolige både små og store i en slik situasjon, sier prest Jens Terje Johnsen i Herøy kommune på Sunnmøre.
Høvik, Tor