23. juni i år hyllet USAs sikkerhetsminister Janet Napolitano antiterror-aksjonen Global Shield, som overvåker 14 ulike kjemikalier som kan brukes til hjemmelagde terrorbomber.

Aksjonen hadde gitt fantastiske resultater, ifølge Napolitano. Over 30 tonn med kjemikalier var beslaglagt, først og fremst ammoniumnitrat. 18 personer ble arrestert.

Mager fangst

Men en snau måned etter Napolitanos tale, eksploderte Anders Behring Breiviks hjemmelagde bombe i regjeringskvartalet. Til tross for at Breivik ble rapportert inn til Politiets sikkerhetstjeneste, sammen med 40 andre som hadde handlet kjemikalier i Polen, ble han ikke avslørt i tide.

BT omtalte torsdag sluttrapporten om Global Shield, som slår fast at terrorangrepet kunne vært avverget dersom politiet og tollmyndighetene hadde samarbeidet bedre.

Rapporten avdekker også at prosjektet har dårlige resultater å vise til i Europa. I Europa er det ikke meldt om ett eneste beslag av de 14 potensielt farlige kjemikaliene på Global Shield-listen.

USA var pådriver

Landene som har rapportert om beslag, er Afghanistan (elleve), Kirgisistan (fire), Tadsjikistan (to) og Pakistan (ett beslag).

Det er først og fremst amerikanerne som har vært pådrivere for Global Shield-samarbeidet, for å hindre produksjon av hjemmelagde eksplosiver som brukes til å ramme utenlandske soldater i Afghanistan.

Rapporten viser også at bare 15 prosent av de mer enn 70 landene som deltok i samarbeidet, faktisk meldte fra om handel med kjemikaliene på listen. Flest advarsler ble sendt i desember, måneden etter at samarbeidet trådte i kraft. Deretter dabbet aktiviteten sakte men sikkert av.

Norge ikke varslet

Norge har ikke mottatt ett eneste varsel om innførsel av noen av de 14 kjemikaliene, ifølge Toll— og avgiftsdirektoratet.

17. mars i år beslagla Pakistan 1800 liter hydrogenperoksid, gjemt i en skipslast med møbler. Stoffet var hovedingrediens i London-bombene i juli 2005, og ble også kjøpt av de tre som for øyeblikket er tiltalt i Oslo tingrett for planlegging av et terrorangrep mot Jyllands-posten.

— Importørene av stoffet er ikke identifisert, og ingen er foreløpig pågrepet. Vi vet ikke om det skulle brukes til å fremstille eksplosiver. Saken er fremdeles under etterforskning, sier Syed Asad Raza Rizvi, prosjektkoordinator i FN-organisasjonen UNODC i Pakistan.

Han sier det er et stort problem at bombekjemikalier fraktes inn i Afghanistan gjennom Pakistan.

— Offisielt skjer det ingen eksport av disse stoffene til Afghanistan, men vi har en lang og porøs grense både mot Afghanistan og Iran. Det er europeiske land som eksporterer disse stoffene, men det er vi som rammes av den ulovlige bruken. Eksportørene burde gjøre mer for å kontrollere at mottakeren har redelige hensikter, sier Rizvi.

Han legger til at Pakistan er et jordbruksland, og har stort behov for kunstgjødsel, som også kan brukes til hjemmelagde bomber.

Fortsetter samarbeidet

Tidligere i år ble det besluttet at Global Shield-samarbeidet fortsetter utover prøveperioden på seks måneder. Norge har valgt å fortsette deltakelsen i prosjektet.

Rapporten slår fast at hvis Global Shield skal bli en suksess i fremtiden, må det utvikles en lagånd slik at samarbeidet mellom etatene blir bedre.

BT har gjentatte ganger kontaktet det amerikanske Immigration and Customs Enforcement (ICE), som har ført rapporten i pennen. Talsmann Ross Feinstein ønsker ikke å kommentere saken.

OVERVÅKER: Antiterror-aksjonen Global Shield overvåker 14 ulike kjemikalier som kan brukes til hjemmelagde bomber.
PRIVAT
IKKE VARSLET: Norge har ikke mottatt ett eneste varsel om innførsel av noen av de 14 kjemikaliene.
PRIVAT