• Det var overhodet ikke planlagt, sier statssekretær. Se bildene.

Se bildespesial over

Nøyaktig en uke etter det første terroranslaget forrige fredag tok statsminister Jens Stoltenberg gaten i Oslo tilbake.

Bergens Tidendes fotograf Håvard Bjelland nærmest snublet over opptrinnet utenfor Folkets Hus.

Bjelland sto på Youngstorget for å ta et bilde klokken 15.22 — på slaget en uke etter at bombeeksplosjon rammet Regjeringskvartalet like ved.

Folk var veldig hyggelige og alle er lei seg. De sa at de er glade for at statsministeren kan delta i sorgen slik han gjør. Statssekretær Hans Kristian Amundsen

Spontant

— Jeg hørte applaus utenfor Folkets Hus og løp dit. Jens Stoltenberg kom ut og gikk blant folk og hilste. Han trøstet og fikk støtte. Det var sikkerhetsvakter tett på og i området rundt, sier Bjelland.

— Men det var overhodet ikke planlagt, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen til bt.no.

Hendelsen skjedde etter minnemarkeringen i Folkets Hus ved Youngstorget i Oslo, der storsalen var fylt med sørgende Ap-medlemmer, og sympatisører fra mange land.

  • Det var planlagt at han skulle holde tale inne på Folket Hus, og så skulle vi videre til en minnemarkering i en moské på Grønland. Da måtte han nødvendigvis ut og sette seg i bilen. Det var så mye folk at han gikk over gaten og hilste på folk. Det ble en fin stund, sier Amundsen.

— Folk var veldig hyggelige og alle er lei seg. De sa at de er glade for at statsministeren kan delta i sorgen slik han gjør, legger han til.

«En trygg by»

Samtidig skrev bt.no fredag at bergenserne er ekstra på vakt etter terrorangrepene i Oslo.

— Vi har fått flere meldinger om bekymringer folk har i forhold til forunderlige ting de ser, sier Valland.

Stoltenberg tok sin hilserunde under en time før politimester Anstein Gjengedal forsikret at Oslo er en trygg by under en pressekonferanse fredag.

— Hvis du ser på folkemengden som var utenfor Oslo rådhus, som er utenfor Domkirken, hvordan folk beveger seg på gaten med barn, så føler de seg trygge. Vi har ingen opplystninger om at det er noe farlig i byen vår. Det er et godt bilde å se for meg som politimester, sa Gjengedal.

- Er det noen sammenheng mellom uttalelsen og det Stoltenberg gjorde?

— Jeg har ikke hørt Gjengedals uttalelse før du nevner det, men ønsket vårt er det samme: At det skal være mulig å være på gaten, ta del i varmen og omsorgen, sier Amundsen.

Imponert av Stoltenberg

I en undersøkelse InFact har utført på oppdrag fra VG, svarer 94 prosent at statsministeren har håndtert situasjonen etter terrorangrepen svært godt eller godt.

— I mitt vokabular er han en Guds gave til det norske folk i dag, har tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett uttalt til TV 2.

Kommunikasjonseksperter synes også Stoltenberg har håndtert den nasjonale katastrofen Norge befinner seg i på en imponerende måte.

— Jens Stoltenbergs håndtering blir bedre og bedre og er nå forbilledlig. Krisen han håndterer er uten sidestykke i Norge og kompliseres ytterligere ved at han har en nær relasjon til de omkomne, deres familier og Utøya, sier daglig leder i kommunikasjonsbyrået Zynk, Claus Sonberg, til Kampanje.

— Han skal være leder for en nasjon i sorg, en regjering i sjokk og uten kontorer, en gigantisk kriseorganisasjon - og samtidig håndtere egen og sine nærmestes sorg. I en slik situasjon er det naturlig at han fremstod litt famlende og med standardformuleringer som «våre tanker går nå til de pårørende» i den første fasen, sier Sonberg.