Han ble av mange trukket frem som ungdomspolitikeren med den store talegaven.

Tore Eikeland fra Osterøy holdt sin aller siste tale på Utøya 22. juli i fjor, kun fem timer før han ble drept.

Bt.no har fått tillatelse fra produksjonsselskapet Sant & Usant til å vise opptak fra Tores aller siste tale. Filmselskapet var på Utøya i fjor for å ta opp materiale til filmen «Til Ungdommen».

Eikelands nærmeste familie er innforstått med at bt.no viser dette opptaket.

Talte etter Gro

21-åringen holdt et tre minutter langt innlegg på Utøya etter at Gro Harlem Brundtland hadde holdt sin appell til ungdomspolitikerne.

Filmen viser en engasjert Eikeland som snakker om blant annet likestilling, som var tema for dagen.

Bt.no har fått tilgang til opptaket under forutsetning av at vi ikke publiserer tv-bilder som viser andre enn Tore Eikeland. Det er årsaken til at det kun er lyd og ikke video det første drøye minuttet av opptaket.

Produksjonsselskapet har gitt flere etterlatte en dvd-film som blant annet viser opptaket fra denne talen.

— Vi er glade for at vi har den. Om det ikke er så godt å se filmen nå, kan det være at vi vil ha glede av den om fem eller ti år, sier Ragnar Eikeland, Tores far, til bt.no.

- Et sjeldent talent

Statsminister Jens Stoltenberg trakk frem Tore Eikelands (21) navn i den etter hvert så kjente domkirketalen 24. juli i fjor.

Overfor bt.no karakteriserer statsministeren 21-åringen som helt spesiell.

— Tore var et enestående politisk menneske. Et sjeldent talent. Dessuten var han en leder og en inspirator for andre, sier Stoltenberg.

Han møtte selv Eikeland ved flere anledninger, men særlig ett møte skiller seg ut. Det fant sted på landsmøtet til Arbeiderpartiet i fjor vår.

21-åringen var en innbitt motstander av innføringen av EUs postdirektiv, som vil gjøre det umulig for staten å ha monopol på post.

Arbeiderpartiets ledelse stilte seg positiv i denne saken, men flertallet på landsmøtet valgte å lytte til blant andre Tore Eikeland, og stemte til slutt mot.

- Trollbandt hele salen

— Den talen han holdt på landsmøtet husker jeg spesielt godt. Tore trollbandt en hel sal, og fikk deltakerne til både å le og applaudere, sier Stoltenberg.

Se Eikelands tale til landsmøtet her (YouTube)

Samtidig som han var mot EUs postdirektiv, mente Eikeland at Norge bør bli medlem av EU.

Dermed var han i klart mindretall i AUF, som offisielt er mot. Eikeland var også svært aktiv i Europeisk Ungdom.

I mai i år fikk han og sambygdingen Tarald Kuven Mjelde (18), som også ble drept på Utøya, prisen som «Årets europeer».

— Dette sier noe om at han var et selvstendig menneske som hadde meninger litt på kryss og tvers, og dermed symboliserte han de mange AUF-erne som mistet livet på Utøya. Da jeg skulle tale i Oslo Domkirke, følte jeg at det var viktig å gi de døde et ansikt og få frem at dette ikke bare var snakk om tall, sier Stoltenberg videre.

Tore Eikeland var en av fem fra Hordaland som ble drept på Utøya.