• Det var tommelen opp fra alle som kjørte forbi oss, sier lastebileier Jan-Ove Halsøy.

Da begravelsen til Anja og Dave begynte i Nederland i dag, kjørte yrkessjåførene her i landet inn til siden og parkerte bilene.

I fem, stille minutter sto parkerte vogntog, busser og lastebiler over hele landet, forteller fylkesleder Jan-Ove Halsøy i Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland.

— Jeg sto selv oppe på viadukten i nordgående løp på vei inn i Fløyfjellstunellen, sier Halsøy.

— Veiskulderen var full av parkerte biler både i nordgående og sørgående løp, og det var tommelen opp fra alle dem som kjørte forbi oss, sier han.

I hele landet

Halsøy forteller at det gjennom dagen har rent på med meldinger og telefoner fra folk som støtter aksjonen.

— Mange har vært rørende, fra folk som har vært sykmeldt, en i to år, på grunn av angst etter de har vært involvert i en ulykke. Flere slike meldinger har bekreftet den angsten mange føler når de kjører på glatte vinterveier, sier han.

Ifølge Halsøy har det vært aksjoner i hele landet.

— Noen steder har hele busselskap tatt ut alle biler, og andre steder har transportselskap bedt alle sine biler om å stoppe. Så det har stått biler i det ganske land, sier han.

Forventer politisk handling

Dagens markering var en støtte til familien til den avdøde nederlandske yrkessjåføren og hans datter. Samtidig var det en protest mot manglende trafikksikring.

— Jeg synes det er trasig at vi må gå til så drastiske skritt. Det skulle vært unødvendig i Norge i dag å måtte ty til slike virkemidler for at politikerne skal få opp øynene for hvor dårlig det står til med norske vinterveier, sier han.

- Tror du aksjonen vil føre til at politikerne gjør noe?

— Noe annet vil jeg sagt var politisk selvmord. Det er tross alt velgerne deres som nå slår i bordet og sier at nok er nok, sier han.