Ifølge brannmannskaper på stedet var det lagret dynamitt i kjelleren på eneboligen.

— Ingen personer ble fysisk skadet, sier operasjonsleder Steffen Øvstedal i Follo politidistrikt til Aftenposten.no.

Politiet fikk melding om brann i eneboligen på Vestby ved 02.30-tiden. Men før noen kom til stedet, gikk huset i luften.

— Det startet som en brann, men alle i huset kom seg ut før eksplosjonen, sier Øvstedal.

Ødela flere hus Eksplosjonen var så kraftig at flere boliger i nærheten ble skadet. Brannen spredte seg også til nabohuset.

— Flere hus i nærheten ble skadet av vrakrester og prosjektiler fra eksplosjonen. Det er også mange knuste ruter, sier Øvsteland.

Naboene ble evakuert av frykt for flere eksplosjoner. Brannmannaskapene drev fortsatt etterslukking ved 7-tiden, men gikk forsiktig frem for ikke å utløse flere eksplosjoner.

Da Aftenpostens reporter kom til stedet, var det spor etter eksplosjonen i godt over 100 meters radius. Vantro naboer sto og så på stedet der det inntil i natt hadde stått et hus - flere bare iført morgenkåpe.

- Trodde det var fyrverkeri En nabo forteller til Aftenposten.no at de våknet av flere små smell i natt.

— Vi trodde først det var fyrverkeri. Vi var på vei opp da det smalt skikkelig, sier naboen, som vil være anonym.

— Det ristet i hele huset, og prismene i lysekronen skranglet voldsomt.

- Dynamitt i kjelleren Etter det Aftenposten.no forstår, skal eieren av eneboligen ha lagret dynamitt beregnet til bruk i byggebransjen.

— Har du papirene i orden, har du lov til å ha dynamitt hjemme. Tørr dynamitt er ikke eksplosjonsfarlig i utgangspunktet, men etter det jeg har fått forklart av brannvesenet kan det smelle hvis det for eksempel kommer vann i dynamitten, sier Øvstedal. Slukningsarbeidet hadde ikke begynt da det eksploderte.

Eieren av huset er entreprenør i byggebransjen, og var ifølge politiet hjemme sammen med sin sønn da brannen brøt ut. Far og sønn kom seg ut og skal ha forsøkt å flytte bilen da hele huset gikk i luften. Naboer forteller at begge var tydelig sjokkskadet.