Er du blitt svindlet av minibankligaen? Tips BT!

— Vi har ikke oversikt over hvor mange kort som er kopiert. Alle som brukte de to terminalene de aktuelle datoene, bør snarest ta kontakt med banken sin, sier Arnfinn Skjervold, leder for DnBs avdeling for økonomisk kriminalitet.

Minikamera

Torsdag 20. november plasserte kortsvindlere en såkalt skimmer på DnBs minibank på Engen.

— Det er en liten datamaskin som festes over slusen der man stikker inn bankkortet. Den ser til forveksling ut som en vanlig kortsluse, sier Arnfinn Skjervold.

Skimmeren leser og lagrer all informasjonen i kortenes magnetstriper. Kundene får ut pengene sine, og merker ikke at de blir utsatt for en utspekulert svindel.

— Gjerningsmennene registrerer også kodene som tastes inn. Den vanligste metoden er å henge et lite kamera over tastaturet. På denne måten skaffer de seg nok informasjon til å produsere fullt brukbare kopier av kortene, sier Skjervold.

Fredag 21. november var svindlerne igjen på ferde i Bergen. Denne gangen hadde de plukket ut Nordeas minibank på Torgallmenningen - en av landets mest brukte terminaler med over 30.000 transaksjoner i måneden.

— Vi tror skimmeren ble festet på terminalen klokken 1932, men vet ikke hvor lenge den var i drift, sier Tore Westhrin, informasjonssjef i Nordea.

Tre kort kopiert

Svindelen ble avslørt i forrige uke. Da dukket det plutselig opp flere falske minibankkort i Oslo.

— Vi har foreløpig registrert at to falske kort har vært i bruk. Det er foretatt uttak på om lag 10.000 kroner fra begge, sier Arnfinn Skjervold i DnB.

Nordea har så langt bare oppdaget et tvillingkort i Oslo.

— Kortet ble misbrukt på Majorstua fire dager etter originalen ble benyttet i Bergen. Det ble tatt ut 7000 kroner urettmessig, sier Westhrin.

Bankene frykter at svindlerne har produsert flere falske bankkort. En rekke bergensere kan dermed få en svært ubehagelig overraskelse under julehandelen.

— Banken dekker alle tap, så kundene trenger ikke være redde for å sitte igjen med skjegget i postkassen. Likevel bør bergensere sjekke kontoutskriftene ekstra nøye i disse dager. Har man mistanke om at kortet kan være kopiert, bør man sperre det, sier Westhrin.

Varsler kunder

Både DnB og Nordea forsøker nå å skaffe seg oversikt over hvem som brukte minibankene den 20. og 21. november.

— Vi går gjennom loggen for å kartlegge hvilke kort som kan være kopiert, sier Westhrin.

Bankene har allerede kontaktet flere av sine kunder i Bergen. Alle får samme beskjed: Kortet ditt kan være kopiert. For sikkerhets skyld må du skaffe deg et nytt.

— Vi sørger for at alle aktuelle kort blir sperret. Det er ren rutine når profesjonelle svindlere er på ferde, sier Skjervold.

Begge bankene vil anmelde svindelen til politiet - men først skal de etterforske litt på egen hånd.

På et kontor i Allehelgens gate satt i går to menn og studerte timevis av videoopptak fra et overvåkingskamera på Torgallmenningen.

— Vi regner med å ha bilder av gjerningsmannen. Disse vil bli overlevert til politiet, sier Victor Geir Hagen og Arne Haugervaag, sikkerhetsansvarlige for Nordea på Vest- og Sørlandet.

Er du blitt svindlet av minibankligaen? Tips BT!

DINE PENGER: Tok du ut penger fra en av disse minibankene på Engen eller på Torgallmenningen den 20. eller 21. november? Da kan det være lurt å sjekke saldoen fort som fy.<br/>Foto: VEGAR VALDE