Lagmannsretten var mandag på befaring på stedet der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under NOKAS-ranet. Både for tiltalte Kjell A. Schumann og for de etterlatte ble det et sterkt møte.

Under befaringen forklarte tiltalte Kjell A. Schumann for første gang hva som skjedde da han om morgenen den 5. april 2004 løsnet åtte eller ni skudd mot bilen til den operative utelederen.

Ett av skuddene gikk gjennom frontruta og drepte politimannen.

– Spesielt for Schumann Under befaringen fortalte Schumann hvor han sto og hvordan han opplevde situasjonen og hvordan han skjøt i retning politibilen som sto 114 meter unna.

– Det var spesielt for ham å komme tilbake. Han har forsøkt å formidle den dramatikken han opplevde da han sto der, sa hans forsvarer Morten Furuholmen etter befaringen.

I regnværet som satte sitt preg på befaringen, gikk de fleste av rettens medlemmer tilbake til Domkirkeplassen etter å ha fått en forklaring på hvordan skuddene hadde truffet Klunglands bil.

Kommandobilen hvor 53-åringen ble drept, var plassert på stedet der den befant seg ransmorgenen. Kulehullene i karosseriet, og spesielt det ene hullet i frontruta etter kulen som traff politimannen i hodet, var meget synlig.

Nesten alene på stedet, sammen med Klunglands etterlatte, tok Schumann bilen i sikte. Tilsynelatende alvorstynget gransket han skadene før han sakte gikk etter de andre.

Familien gransket bilen Klunglands barn og barnebarn ble igjen på åstedet etter at alle var gått. De gransket også bilen inngående, og en hjerteskjærende scene utspant seg da den drepte politimannens sønn satte seg inn i bilen, på setet der faren mistet livet. Kulehullet i hodehøyde var like foran øynene hans.

– Det var en sterk opplevelse både de pårørende og for de rundt dem. Men det var viktig for dem å gjøre dette. Det er en måte å bearbeide sorgen på, sier bistandsadvokat Ørjan Berven til NTB.

SCANPIX