Rammen rundt ankomsten til KNM «Roald Amundsen» kunne ikke ha vært bedre — strålende sol og speilblank sjø. Den siste nye fregatten fikk følge av søsterskipet KNM «Fridtjof Nansen» de siste nautiske milene inn til hjemmebasen Haakonsvern. De to fartøyene formelig lekte seg fra Bjørnefjorden og inn.

Seilte forbi stuedøren

— Dette har jeg sett frem til i lang tid. Det var stort å overta skipet ved verftet i Ferrol i vår, men dette er enda større, sier skipssjef Hans Petter Midttun, som førte fregatten forbi sin egen stuedør i Mathopen og trygt til kai ved marinebasen.

Tre år er gått siden Midttun ble utpekt som skipssjef på KNM «Roald Amundsen».

— Det er på mange måter en drøm som er gått i oppfyllelse. Det finnes ikke noe gjevere fartøy å få kommando over i Sjøforsvaret, sier han.

Med seg om bord har han en besetning på syv kvinner og 99 menn.

Storm ved norskekysten

KNM «Roald Amundsen» gikk fra Spania søndag, og hadde fint vær like til kysten av Norge nærmet seg.

— Da fikk vi storm på oss, men fartøyet taklet det helt fint, sier skipssjef Midttun.

Over hundre familiemedlemmer til mannskapet takket ja til å følge den nye fregattens første ferd inn mot Haakonsvern. Andre ventet på kaien.

— Det var utrolig kjekt å få være med på siste biten inn, sier Linn Stanghelle (11), som sammen med moren Helen og lillebroren Mathias (6) gikk om bord i Os i går morges.

Mye borte hjemmefra

De siste to årene har de ikke sett så mye til pappa, førstemaskinist Helge Stanghelle. Han har måttet lære seg å kjenne den avanserte teknologien om bord, og har vært mye på reisefot. De siste syv månedene har vært ekstra travle. Da har han stort sett bodd i den nord-spanske verftsbyen Ferroll.

— Det er godt å komme hjem igjen, sier Helge Stanghelle.

Nå får mannskapet fri i en uke. Så venter ytterligere opptrening, men nå i norske farvann.

SAMMEN FOR FØRSTE GANG: KNM «Fridtjof Nansen» tok imot søsterskipet KNM «Roald Amundsen» i Korsfjorden i går formiddag.
Høvik, Tor