Sjekk web-kamera på skipet

MS «Nordkapp» grunnstøtte i Antarktis tirsdag klokken 18.30 norsk tid. Ifølge kommunikasjonsdirektør Hanne Kristiansen i Hurtigruten Groups ASA skal det ikke være fare for passasjerene eller skipet etter grunnstøtingen.

— Situasjonen er under kontroll. Skipet har kommet seg av grunn ved egen hjelp, og det er bare mindre skader i skroget, sier hun til bt.no.

- Kjenner ikke årsaken

På grunn av skrogskadene vil skipet, som ligger til ankers i Whalers bay ved Deception Island, ikke fortsette seilasen til Ushuaia, Argentina uten følgeskip. MS «Nordnorge». er underveis for å bistå MS «Nordkapp», og skal være fremme i løpet av formiddagen. Passasjerene vil bli tatt over i MS «Nordnorge», og eventuelt andre fartøy som er i området.

— Det er for tidlig å si hva som er årsaken til grunnstøtingen, sier Kristiansen.

Driftsdirektør Torkild Torkildsen sier til bt.no at skipet har fått en tank punktert og dermed tar inn vann her. Det skal ifølge Torkildsen ikke være fare verken for skip eller passasjerer. Og heller ingen dramatikk i denne vanninntregningen.

Sjekk web-kamera på skipet

Ligger for kai

Skipet lå onsdag morgen for anker i Whalers bay og ventet på følgeskip før det seiler videre til Ushuaia sør i Argentina, opplyser driftsdirektøren.

Skadene antas å være av en slik karakter at de tre siste seilingene i Antarktis denne sesongen blir kansellert, sier rederiet.

Skipet har 294 passasjerer ombord og en besetning på 76. Blant passasjerene skal det stort sett være amerikanere. Fem av passasjerene er fra Norge. Det skal være to fra Trondheim, én fra Moss, én fra Tromøya ved Arendal og én fra Kyrkjebø.

Det er også tolv nordmenn blant besetningen.

- Ikke redd

Kirsti Schau Johansen fra Kyrkjebø har både sin mann, en av døtrene og en kusine ombord. Men hun er ikke redd.

— Det er så mange dyktige sjøfolk om bord i dette skipet, og min familie er ikke særlig skvetten av seg. Så dette tar vi med stor ro, sier hun.

Bt.no har forsøkt å komme i kontakt med mannen Terje Johansen uten å lykkes. Konen forteller at han ringte hjem straks etter grunnstøtingen.

— De tre hadde stått ved rekka da de plutselig så sand og grus komme opp fra bunnen. Da forsto de at de hadde grunnstøtt, forteller Kirsti Schau Johansen.

- Ingen panikk

Datteren Ina Schau Johansen arbeider ombord i MS Nordkapp.

— Hun sprang for å begynne arbeidet med å informere passasjerene. Jeg har snakket med dem, og de tok det helt med ro. Og det gjør jeg også, sier hun.

— Jeg ba dem finne ekstra klær, og de svarte at de allerede hadde gjort dette. Dessuten hadde de rutinemessig funnet ut av hvilken livbåt de eventuelt skulle gå ombord i. Men de fortalte at det ikke var panikk ombord, forteller hun.

— Jeg er ikke nervøs i det hele tatt. Det er så dyktige folk ombord i den båten, sier hun.

Grunnstøtingen skjedde like ved Deception Island, som er en del av øygruppen South Shetland Island i Antarktis. Lokal tid er fire timer før norsk tid.

Sjekk web-kamera på skipet

STÅR FAST: Hurtigruteskipet MS «Nordkapp» gikk i dag på grunn. ARKIVFOTO: SCANPIX
KART: GOOGLE MAP