MAGNE REIGSTAD ARNE NILSEN (foto)

— Lunt, sørvestvendt og ingen kald nordavind her. Det siste er sjeldent her ute, reklamerer Per Atle Tellnes - administrerende direktør i B. Telle Trearbeid as. Han viser Bergens Tidende en byggeklar tomt der du også har utsikt til idylliske Arefjordvannet.

Blokkleiligheter - det harmonerer ikke helt med de siste 20 års byggestil i Fjell. Skarvnakker, myrland og lyngrabber er sådd til med rekkehus og eneboliger. Det beste eksempel fra seinere år er det som har skjedd på Straumsfjellet ovenfor Sartor Senter. Her har B. Telle Trearbeid as kledd snaufjellet med 130 eneboliger.

Flere grupper

— Vi kjenner oss trygge på at tilbudet i Arefjorden vil treffe flere aldersgrupper ut fra den responsen vi har fått før prosjektet er lagt ut for salg. Henvendelsene signaliserer et klart behov for leiligheter i Fjell, mener Tellnes.

Bergens meget ekspansive nabokommune har passert 18.500 innbyggere. Kommunens befolkning er ung, men har etter hvert også fått et ikke ubetydelig innslag av 50+. Og blant disse tidligere husbyggerne finnes trolig en gruppe som kan tenke seg en mindre arbeidskrevende boform enn enebolig og hage.

Billigere enn Bergen

Leilighetene blir fra 76 til 120 kvadratmeter og prosjektet blir ventelig organisert som et borettslag. Dette vil gi en vesentlig rimeligere inngangsbillett for folk flest.

— Vi har ikke fått inn alle anbud ennå, men foreløpige beregninger sier at kvadratmeterprisen blir i overkant av 20.000 kroner. Det er rundt halvparten av hva du betaler i Bergen sentrum.

Får heis

— Hva får kjøperne for den summen?

— Boliger av høy standard og de fleste leilighetene blir dessuten tilrettelagt med livsløpsstandard. Vi skiller i våre prosjekt mellom høy og god standard.

Kvalitet koster, men sammenliknet med hva som betales for leiligheter et kvarters kjøring unna er dette etter vår mening gunstig.

— Det blir heis fra parkeringsanlegget i kjelleren, sier Tellnes som kan by beboerne 58 p-plasser under tak og 11 p-plasser utomhus.

Salget starter i august og når halvparten av enehetene er sikret kjøpere, blir det full kjør på grunnarbeidene. Tellnes regner med innflytting våren 2005.

Kraftig vekst

Arefjorden på Lille Sotra havnet i en trafikal bakevje da fergen mellom Brattholmen og Alvøen ble nedlagt. Det stadig større og mer mangfoldige Sartor Senter innenfor sykkel- og gangavstand langs en beskjedent trafikkert vei.

Området som skal bygges ut er i dag en stor grop og alt annet enn en pryd for et ellers så velstelt villaområde. Tveit Arkitektkontor AS har plassert blokkene i en bue der den høyeste delen av komplekset ligger nærmest veien og Arefjordvannet. Naboene har sagt ja til nykommeren og nødvendige kommunale formaliteter er på plass.

Fjell kommune øker folketallet med gjennomsnittlig en ny innbygger pr. dag, ifølge kommunens egne opptellinger. Det bygges ca. 150 nye boliger pr. år. Potensielle innflyttere lar seg åpenbart ikke stoppe av jevnt voksende ettermiddagskøer på Sotrabrua.

Travel periode

Direktørens oversikt sier at B. Telle Trearbeid as er inne i en travel periode. Bedriften har fått de endelige klarsignal for et større prosjekt på Maggevarden ved Ågotnes. Her blir det plass til både eneboliger og rekkehus i ulike størrelser.

— Vi jobber dessuten med å tilrettelegge felt på Algrøy, i Eidesjøen og i Klokkarvik. Bedriften leverer årlig 80 boenheter og halvparten av dette bygges på våre egne tomter, sier Tellnes.

Firmaet sluttfører i disse dager et rorbuprosjekt i Sund. Her er det oppført 24 rorbuer og 19 av dem er solgt.

UTNYTTES: Fjellsiden og den delvis utgravde gropen bak Per Atle Tellnes blir utnyttet til boliger som plasseres med mest mulig utsikt over Arefjordvannet.

PÅKLEDD: Flyttestrømmen til Fjell fortsetter. Det en gang så snaue Straumsfjellet er kledd med fargerike eneboliger.

NY TID: B. Telle Trearbeid as realiserer det første blokkprosjektet i ekspansive Fjell kommune i Arefjorden på Lille Sotra.

TEGNING: TVEIT ARKITEKTKONTOR AS