— Syv båter inkludert et kystvaktfartøy er ved feltet og legger ut lenser. Flaket er rundt 5,5 kilometer bredt på det bredeste og elleve kilometer langt, sier Bergens Tidendes reporter Helge O. Svela, som flyr over området.

Klokken 11.45 i dag betegnet StatoilHydro situasjonen som «alvorlig og uoversiktlig». Klokken 13.33 meldte Statoil Hydro om at situasjonen var under kontroll. Nå starter Petroleumstilsynet granskning.

— Så langt har vi ikke funnet noe kritikkverdig i de tiltakene StatoilHydro har satt verk. Det er for tidlig å si hva utfallet av granskingen blir, sier Kristin Hoffman i Petroleumstilsynet til bt.no.

Oljelekkasjen på Statfjord A har ført til at det ligger en tynn oljefilm på rundt 3 kvadratkilometer ispedd noen tykkere oljeflekker rundt plattformen.

Dramatisk redusert

— Faren for eksplosjon er dramatisk redusert og oljevernsarbeidet går etter planen. Vi opprettholder beredskapen og de som evakuert blir på de to andre plattformene foreløpig, sier informasjonsdirektør i StatoilHydro Ola Morten Aanestad til bt.no.

StatoilHydro har pumpet 1.200 kubikkmeter oljeholdig vann ut i sjøen.

— Vi vet ikke hvor stor andel av dette som er ren olje, sier Aanestad.

Les også:

Krever handling

217 mennesker ble tidligere i dag evakuert. 156 personer av dem ble forflyttet til naboplattformene Statfjord B og C. To personer er blitt eksponert for gass, men de skal begge være i fin form.

3 kvadratkilometer oljefilm

Oljen kom fra væske som blir pumpet ut fra en lekk lagringscelle. Oljen lekket til utstyrsskaftet på plattformen. Oljelenser og fartøyer var på plass tidligere i dag.

Les også:

Bellona: — Dette er forferdelig

Kystverket skulle sende et fly til området som følger utviklingen, og et kystvaktfartøy var også på vei.

Dannes mer gass

Det skal også være gass i skaftet, og ifølge pressekontakt Gisle Johanson i Statoil StatoilHydro tidligere i dag, ble det dannet mer gass.

— Situasjonen er alvorlig. Oljelekkasjen er ikke stanset, og nå dannes det gass, sa pressekontakt Gisle Johanson i StatoilHydro.

Les mer: Refses etter Statfjord-utslipp

Klokken halv syv i dag tidlig ble mannskapet evakuert fra Statfjord A plattformen vest for Florø, helt mot grensen til britisk sokkel. Oljelekkasjen kom fra en lagringscelle i et av de tre skaftene som plattformen står på.

- Eksplosjon verste scenario

StatoilHydro har i hele dag jobbet med å pumpe ut oljen i sjøen. Deretter tok oljevernmannskaper arbeidet med å samle opp utslippet som er havnet i sjøen.

— Det er en begrenset mengde som har lekket ut, sier Aanestad.

TYNT OLJELAG: Oljeflaket dekker flere kvadratkilometer. FOTO: HELGE SUNDE
Sunde, Helge

Det er full produksjonsstans på plattformen.

— Hvor mye vi taper på dette er mindre viktig nå. Det viktigste er å få personell i sikkerhet, sier Aanestad.

— Er det fare for eksplosjon på Statfjord A?

— Det er det verst tenkelege scenarioet. Det er derfor vi tar disse forholdsreglene, sa Aanestad i dag morges.

Vil sikre

To sivile helikoptre i området bisto med evakueringen tidligere i dag. I tillegg sendte Hovedredningssentralen et helikopter fra Ørland og et fra Sola.

Les også: Svikt i alle Statoil-ledd

— 90 mennesker er evakuert til B-plattformen, og 55 er sendt til C-plattformen. Dette er ingen dagligdags situasjon, sier pressesjef Anders Bang-Andersen i Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NTB.

Pårørende kan ta kontakt med StatoilHydro på telefon 80050020.

LEKKET: Oljen kom fra væske som blir pumpet ut fra en lekk lagringscelle. FOTO: HELGE SUNDE