«Kjære julenisse. Jeg gir deg en ny sjanse til å oppfylle ønskene mine fra i fjor. Hvis ikke ligger du veldig dårlig an». Slik innleder en norsk gutt brevet sitt til julenissen.

Det er 22 dager igjen til julaften. På julenissens postkontor i Drøbak strømmer det inn med julegaveønsker fra hele verden.

— Det begynner å bli ganske hektisk her. Men heldigvis har jeg mange gode hjelpere som kan trå til, sier julenissen. Den lengste ønskelisten jeg har fått, var på 300 ønsker. Da ble selv jeg litt matt, fortsetter han.

Hvert år får nissen inn over 20.000 julebrev. De fleste fra utlandet. Barn i Japan, Italia og Polen er spesielt ivrige til å sende julepost.

— Japanske barn er mer beskjedne. De ønsker at mor og far skal ha det bra, at de er friske og at de skal gjøre det bra på skolen. Mange av dem har også et stort ønske om å få reise til Norge og besøke meg, sier nissen.

Gravide pungrotter

På de norske barnas ønskelister troner Hannah Montana, pc-er og flatskjermer høyt. Dyr er også populært.

— De ønsker seg alt fra gravide pungrotter til valper som ikke er sinte på katter, forteller julenissen. Jeg tror grunnen til at norske barn sender lange ønskelister, er at de er lært opp til det. Barn fra Polen sender for eksempel bare julekort med ønske om en god jul, fortsetter han.

En ny dame

Langt nord i Østerdalen, i Savalen, sitter en annen nisse og tar imot juleønsker fra barn.

— Her er det allerede god julestemning. Vi har 12 minusgrader og minst 20 centimeter med snø, sier nissen.

I år er det litt mer tradisjonelle ønsker som kommer inn her.

— Jenter i alderen tre til syv år ønsker seg dukker og Littlest Pet Shop. Du må ikke spørre meg hva det sistenevnte er, humrer nissen. Det er så vanskelig å følge med på alt det nye som kommer, fortsetter han.

Hos de litt eldre jentene er det klær som står øverst på listen.

Gutter fra tre år og oppover ønsker seg traktorer, lego og biler.

Og hvis du har barn som er rundt syv år, er Nintendo DS en klar vinner.

— Voksne ønsker seg gjerne en ny mann eller dame. Det er litt vanskelig å ta på sparket, humrer julenissen. Men, det var faktisk en som fikk ønsket sitt oppfylt. Neste år ønsket han seg vinnertallene i Lotto. Det var verre, fortsetter nissen.

I fjor var det datamaskin, ski og dukker som toppet ønskelistene, ifølge julenissen.no. Fred på jord endte på en 12. plass.

— Jeg tror mange barn føler de må sette det på listen. Det gir dem kanskje bedre samvittighet, sier nissen.

Bryllupsinvitasjon

På Julenissens postkontor i Drøbak kommer det også inn mer spesielle ønsker. Det var et barn som ønsket at jeg skulle hilse til bestefaren i himmelen. Selv for nissen kan det bli litt vanskelig å oppfylle slike ønsker. En jente fra Slemmestad ønsket seg fotgjengerstriper der hun bodde. Et ønske jeg også husker godt, var fra en 73 år gammel dame fra Ukraina. Hun ønsket seg en brukt sykkel, slik at hun kunne sykle ut til havet for å se på bølgene.

Det er ikke bare ønskelister som daler ned i postkassen til julenissen. Jeg har også fått invitasjoner til 7 retters middager i Belgia og blitt invitert i bryllup. Det er jo kjekt å få slike invitasjoner, men jeg har det nok veldig travelt selv om sommeren.

Men, den aller travleste perioden på julenissens postkontor er nå i desember.

— Jeg skal prøve å svare så mange som mulig. Sender du med porto er du garantert svar, sier julenissen.

- Hva ønsker du deg til jul?

— Jeg ønsker fred og ro og at de som har ønsket seg noe får det de ønsker seg.

Hva ønsker du deg til jul? Bruk kommentarfeltet under .

JULEPOST: Nissen har fanget fullt av julepost på julenissens postkontor i Drøbak. ARKIVFOTO; KNUT SNARE