HEIMKUNNSKAP MED CHRISTOPHER

DET ER en kjensgjerning at nyttårsaften er dagen da alle har lov til å kle seg ut slik jeg ser ut til vanlig og oppføre seg enda dummere. Etter hvert som man blir eldre, kan man også håpe man begynner å oppføre seg.

Man slutter å kle seg ut, drikke hjemmelaget vin fra plastflaske og sprenge naboen sin postkasse. Er du over seksten år og fremdeles sliter med å holde masken på nyttårsaften, kan du alltid jukse litt. Kjør litt stil, og du kommer til å bli overrasket over hva du slipper unna med. Frem til for cirka to år siden drakk jeg nesten utelukkende øl når jeg skulle ut og more meg, men etter at jeg fikk en kul skjorte med knapper formet som Martini-glass, måtte jeg revurdere mitt forhold til alkohol.

Det var ikke lenger nok bare å drikke øl for å bli full, jeg måtte også se kul ut. Og det er en grunn til at James Bond drikker Martini i stedet for Tyrkisk Pepper-shot.

Martinien har jeg aldri helt fått taket på. Jeg tror det er ganske vanskelig å lage en skikkelig Martini, og siden jeg ikke er en skikkelig bartender, har jeg aldri fått det til. Det som derimot er bankers er en gin og tonic. Her er det vanskelig å å tabbe seg ut: Ta en del gin og tre deler tonic. Hell dette over isbiter og server med lime. Det er vanlig å bruke et høyt glass og en rørepinne. Gin-sortene smaker omtrent det samme, men enkelte gin-typer smaker mer enn andre. Er du skikkelig harry, kaller du det drinken GT med den største selvfølgelighet.

BLOODY MARY er en ganske spesiell drink. Egentlig er det bare kald tomatsuppe med vodka. Bare se på trønderne, de drikker «Rett i koppen» med hjemmebrent. Siden vi ikke er trøndere, kan vi gjøre oss flid og lage den litt mer skikkelig.

I utgangspunktet består drinken av tomatjuice, vodka, krydder og en selleristang. Men det skal lite til for at det ikke smaker godt. Er man en uerfaren bartender i en travel bar eller rett og slett bare talentløs, så kan det lett gå galt. Lager man drinken derimot hjemme, så er sjansen for å lykkes mye bedre. Da kan man smake den til og finne ut hvordan man selv foretrekker den. En variant jeg synes er veldig god er denne:

Bloody Mary

En desiliter vodka Fire desiliter tomatjuice Saften av en halv sitron En teskje nyrevet pepperrot Passelig mengde Tabasco Nymalt pepper etter smak Sellerisalt etter smak En selleristilk til å røre med Shaker Isbiter

Målene er ikke helt nøyaktige, for man må smake til drinken. Bland deg frem til det du synes er godt og hell det over i shakeren. La det være plass til is, rist dette sammen og hell det over i et stort glass. Server det med en selleristilk og kanskje litt nykvernet pepper på toppen som pynt. Et sugerør er også litt greit.

JEG MÅ INNRØMME at jeg ikke helt forstår meg på det som kalles erotisk mat. Kanskje er det fordi jeg har bacon som favorittmat, og de erotiske følelsene kommer ikke akkurat veltende over meg når jeg spiser dette. Men om jeg skulle foreslå noe til en erotisk drink, tror jeg det måtte bli denne:

Punani juice

En halv grapefrukt Gin Druesukker

Sitrusfrukter er som skapt til å lage drinker med. Det finnes et kjempestort utvalg av disse i butikkene, og nesten alle egner seg på en eller annen måte i en drink.

Skjær en grapefrukt som er på størrelse med en appelsin i to på tvers. Skvis saften av den oppi et glass. Tar man en kniv å skjære litt rundt i kjøttet på forhånd, er det lettere å få ut saften. Det er ikke så viktig å få ut alt.

Når du er fornøyd, heller du litt gin rundt om i grapefrukten. Ikke bruk for mye. Dryss så litt druesukker over og hell tilbake så mye av saften du tror er forsvarlig. Så kan du gjøre deg deilig mens du klemmer drinken ut av skallet og ned i munnen din. For at det skal være erotisk, er det kanskje nødvendig at noen ser på. Men jeg må advare, det kan slå feil. Jeg tror ikke jeg skapte de helt store erotiske følelsene hos fotograf Thor.

DET FALLER SEG også naturlig for en som er interessert i mat å interessere seg for drinker. Det samme gjelder det å konsumere det ovennevnte. Viser man vett og nøkternhet, ender man opp mett og med en herlig følelse av vellyst. Om man er som meg, ender man opp full og feit. Det er viktig å finne en balanse man selv liker.

Så denne nyttårsaften kommer jeg sikkert til å tilbringe med en drink i den ene hånden og fyrverkeri i den andre. Heldigvis for mine barndoms naboer kommer jeg ikke til å tilbringe kvelden i de traktene. Postkassen deres er trygg. I alle fall ett år frem i tid.

SPESIELL: Bloody Mary er en spesiell drink Det gjelder å gjøre seg flid skal den smake godt.
FOTO: THOR BRØDRESKIFT