Antivirusprodusenten Computer Associates (CA) har satt sammen en liste over de mest plagsomme datavirusene i 2001, basert på antall rapporter fra programvareselskapets kunder. Ormen Badtrans stakk av med førsteplassen. Programmet startet sine herjinger i våres og har siden gjort livet surt for mange PC-brukere og systemansvarlige. Plagen fortsatte hele året og selv i desember var norske eksperter uten tvil.

— Fortsatt er Badtrans-viruset den største plagen for våre bedriftkunder, sa country manager Henrik Vaage hos Symantic Norge til nyhetsbyrået Origo 6. desember, i forbindelse med utbruddet av det tiende mest plagsomme viruset på CAs liste; Goner. Sircam- og Magistr-programmene havnet på andre og tredjeplass. De ble som 90 prosent av virusene spredd hovedsaklig via epost i løpet av fjoråret. CA mener det blir stadig viktigere å laste ned antivirus-programvare og tilhørende oppdateringer ofte. Sircam toppet også verstinglisten til det britiske sikkerhetsselskapet Sophos, som publiserte sin liste i november. Britene slet imidlertid like mye med svøpen Nimda, som ble sidestilt med SirCam.

CAs kunder slapp lettere unna Nimda. Viruset havnet helt nede på 8. plass.

Overraskende nok mangler Code Red på begge topp 10-listene. Viruset fikk mye oppmerksomhet etter at FBI hevdet at angrepet kunne tvinge hele internett i kne.

Ekspertene advarer mot smartere og mer sofistikerte programmer. Flere av fjorårets virus spredte seg i flere kanaler, som via epost, nettverk og direktemeldinger. Mange frykter at SMS er neste kanal.

Slik ser listen fra Computer Associates ut:

1. Badtrans B

2. Sircam 137216

3. Magistr

4. Badtrans 13312

5. Magistr B

6. Hybris B

7. MTX

8. Nimda A

9. VBSWG Generic

10. Goner A

(ORIGO)