Den nye literkartongen med lettmelk kom i utvalgte butikker på sørvestlandet i dag. Den har en skrå topp og større åpning under skrukorken, som skal gjøre den enklere å helle fra.

Frem til slutten av april skal forbrukerne teste den nye kartongen.

— Dersom den slår an, vil den overta markedet i hele landet, forteller meierisjef Gunn S. Røysland ved Tines meieri på Sola.

Kopierer konkurrenten

— Velkommen etter, sier administrerende direktør Bent Myrdahl i Q-meieriene.

Det var Q-meieriene som introduserte skrukorken på melkekartonger i april 2003. Selv om skrukorken er dyrere å produsere, velger Tine nå å ta etter konkurrenten.

— Forbrukerne har alltid ønsket bedre funksjonalitet på kartongen. Det var derfor vi introduserte skrukorken, og jeg er ikke overrasket over at Tine nå følger etter, sier Myrdahl.

— Hvordan ser du på den økte konkurransen, nå som dere mister et av deres særtrekk?

— Vårt særtrekk er først og fremst at vi har ferskere melk - melk fra egne meierier, med kort vei fra kua til forbruker. Vi er for konkurranse, så vi får bare stå på for å finne andre fortrinn enn de vi allerede har, sier Q-sjefen.

Prøves ut i Sunnhordland

Ettersom kartongen produseres på Sola, er det først og fremst rogalendingene som får æren av å avgjøre dens skjebne, men enkelte deler av Hordaland deltar også i prøveperioden. Det gjelder områdene ved Etne i Sunnhordland.

Røysland er svært spent på dommen.

— Jeg synes kartongen er fin og brukervennlig, men det er alltid mange syn på slike ting, sier Røysland.

Kartongen skal ha blitt godt mottatt i forbrukertester i forkant av dagens lansering.

Fortsatt miljøvennlig

Røysland understreker at den nye kartongen er like miljøvennlig som den gamle, det skal være like enkelt å brette og stappe den for resirkulering som det er i dag.

— Forbrukerne har i økende grad etterspurt en kartong som kan åpnes og lukkes helt tett. Denne kartongen har også en membran under korken, så du kan se om kartongen har vært åpnet tidligere, sier Røysland.

PS! Denne våren er det 50 år siden Asker meieri, som det første meieriet i Norge, byttet fra glassflasker til melkekartonger. I midten av 60-årene var glassflaskene helt ute av markedet.

Er det på tide med en ny kartong? Hva synes du?

Tine
Tine
Q-meieriene