Gjennomsnittet for en forsker ved Universitetet i Bergen i en førstestilling er litt mer enn ett publiseringspoeng i året.

Men noen er langt mer aktive enn det, skriver avisen På Høyden, som har samlet en oversikt over de 100 mest publiserte forskerne på UiB i 2013.

Se topp ti nederst i saken!

Humanistene kupper listen

John Stuart Sillars topper UiB sin liste over publiserte forskere i 2013, med hele 22,7 publiseringspoeng.

Han er professor ved Institutt for fremmedspråk og spesialiserer seg på Shakespeares verker. I 2013 utkom han som medforfatter på fem vitenskapelige artikler og fem bøker.

Og Sillars er langt fra den eneste forskeren som gjør det skarpt fra Det humanistiske fakultet.

Flertallet av de ti øverste plassene er nemlig fylt opp av forskere innenfor humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, hvorav hele 39 av de 100 forskerne på listen kommer fra HF-fakultetet.

Tar man også med forskerne fra Det samfunnsvitenskapelige fakultet, utgjør 59 av de mestproduserende forskerne ansatte fra disse to fakultetene.

— Kontroversielle lister

Men slike topplister innenfor akademia er av ulike grunner ofte kontroversielle.

— Slike lister kan være omstridte, sier Suzanne Mikki, universitetsbibliotekaren som har utarbeidet listen for På Høyden.

Generelt publiserer en god del forskere lite eller ingenting i deler av deres karriere. Undersøkelser har vist at mellom 10 til 20 prosent av forskerne produserer halvparten av publikasjonspoengene, ifølge På Høyden.

Noen forskere får «publiseringssperre», andre blir dekan eller instituttleder, blir sykemeldt eller får ekstra undervisningsoppgaver. Men det er liten tradisjon i Norge for å offentliggjøre hvor mye - eller hvor lite - forskere publiserer påindividnivå.

Mange artikler, få poeng

Selv om forskerne fra HF- og SV-fakultetet topper listen, har medisinere ofte flere publikasjoner.

Grunnen til at de likevel ikke havner lengre opp på listen, skyldes forfatterbrøken. Når flere forskere har samarbeidet om den samme artikkelen, blir brøken mindre.

Per Magne Ueland, professor på Klinisk institutt2, er på listen med flest artikler, da han bidro på hele 32 publikasjoner i 2013.

Professor Kenneth Hugdahl ved Det psykologiske fakultetet var med på 22 publikasjoner, men får likevel bare 4,1publikasjonspoeng for dem.

– Jeg er ikke så opptatt av dette, i alle fall ikke for min egen del. Det viktigste for meg er å publisere ny viten. Men jeg kan forstå at kolleger synes det er litt dårlig betalt etter at en artikkel er delt på antall forfattere, samtidig som man blir oppfordret til å samarbeide mer og skape internasjonale nettverk. Medforfatterskap er den moderne vitenskapens policy, sier Hugdahl, som understreker at han ikke har en oppskrift på hvordan dette kanløses, sier han til På Høyden.

Topp-10 UiB(2013). Kilde: På Høyden

Publ-poeng 2013 Antall publ 2013 Etternavn Fornavn Tilhørighet
22.7 7 Sillars Stuart John Institutt for fremmedspråk
18.7 8 Jacobsen Knut Axel Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
11.7 6 Thomassen Einar Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
10.4 5 Sæverot Herner Institutt for pedagogikk
10.0 2 Larsen Peter Leonhard Institutt for informasjons- og medievitenskap
9.5 3 Jørgensen Kristine Institutt for informasjons- og medievitenskap
9.0 3 Hagen Erik Bjerck Institutt for lingvistikk, litteratur og estetiske fag
9.0 3 Fredriksen Halvard Haukeland Det juridiske fakultet
9.0 17 Fomin Fedor Institutt for informatikk
8.7 2 Rettberg Jill Walker Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier