Anders Behring Breivik fikk i ettermiddag videre varetektsfengsling i ti nye uker.

Selv mente Anders Behring Breivik at han burde slippe fri. I ettermiddag kom kjennelsen fra Oslo tingrett, der han blir videre varetektsfengslet i 10 uker.

Kan lese aviser

Vilkårene er de samme som han har sonet med de siste åtte ukene, uten forbud mot å lese aviser og få besøk.

— Retten mener siktede med skjellig grunn kan mistenkes for de forbrytelser han er siktet for, sa tingrettsdommer Wenche Gjelsten da hun leste opp kjennelsen i Oslo tingrett.Her kan du lese kjennelsen (ekstern link).

38.500 sider

I ettermiddag gikk også politiets innstilling til tiltale til Statsadvokat-kontoret. De skal i sin tur sende videre sin innstilling til Riksadvokaten, som er de som formelt sett tar ut tiltale.

— Alt er i rute til hovedforhandlingen, sier politiadvokat Christian Hatlo på en pressekonferanse i ettermiddag. Hatlo sier han er fornøyd med dagens fengslingsmøte.

Den foreløpige siktelsen inkluderer straffelovens paragraf 147 a, som omhandler terrorhandlinger med drap, ramme grunnleggende samfunnsfunksjoner og skape frykt i befolkningen.

16. april begynner den etter planen ti uker lange rettssaken i Oslo tingrett.

Politiet sier de har samlet sitt etterforskningsmateriale i 77 ringpermer.

— Hver perm tar 500 sider, så kan dere jo selv regne ut, sier etterforskningsleder John Roger Lund.

Regnestykket betyr en samling på 38.500 ark.

- Enormt materiale

Til nå er det gjort 27 avhør med Breivik - som til sammen utgjør 170 timer med videoopptak.

Politiet sitter på 60.000 timer videoopptak. Han er funnetpå 64 ulike kameraer i perioden mai – 22.07. 100 privatpersoner har levert sine egne opptak til politiet.50 av disse inngår i etterforskningsmaterialet, opplyste politiadvokatChristian Hatlo på en pressekonferanse i dag.

— Det er et enormt materiale, sier HAtlo.

Flere av bildene viser Breivik som tar ut kontantbeløp fraflere forskjellige kort uken før terrorangrepet.

Hvis vi bruker dette bildet må det croppes sånn at barebildet vises, ingenting av teksten rundt.

«Preventivt»

I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett kom dommeren inn på spørsmålet om tilregnelighet. Selv om Breivik er vurdert som utilregnelig, er det ingenting i veien for at han kan sitte fengslet i varetekt.

I fengslingen kalte han terrorhandlingene og drapene på 77 mennesker for et «preventive angrep mot landsforrædere som planlegger dekonstruksjon av norsk kultur».

— Jeg vil ikke sitte og se på at nordmenn blir gjort til en minoritet i eget land. Jeg handlet i nødverge på vegne av min kultur, min religion, min by og mitt land, sa Breivik i fengslingsmøtet.

Da han ba om å bli satt fri, ble han møtt med høylydt latter fra tilhørerne.

Dette er noen av hovedpunktene i dagens fengslingsmøte.

  • Breivik ble møtt av et blitzregn da han kom inn i rettssal 828 i Oslo tinghus. Han gjorde en høyreekstrem hilsen — med knyttede hender - i noen få sekunder.
  • Han erkjente ikke straffskyld, men sa tvert imot at han handlet i nødverge.
  • Da dommer Wenche Gjelsten spurte om noen hadde innvendinger til hennes habilitet, sa Breivik at han hadde det. Grunnen var at hun hadde sitt mandat fra «de styrende kulturmarxistene».
  • Breivik mente han fortjente krigskorset for sine handlinger.