Hele 191 kandidater er nominert til Nobels fredspris for 2006, blant dem 168 personer og 23 organisasjoner. Fredag klokken 11.00 blir årets vinner offentliggjort.

Direktør Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) tror at Ahtisaari blir tildelt årets pris.

— Jeg holder ham som en klar favoritt i år, sa Tønnesson til NTB tidligere denne uken.

Flere kandidater Ahtisaari var blant annet tilrettelegger for fredsavtalen mellom Indonesias regjering og opprørerne i Aceh-provinsen høsten 2005. Nå jobber han med hva som skal bli den serbiske Kosovo-provinsens framtidige status.

Torsdag meldte NRK at Gareth Evans, som nå er leder for International Crisis Group, kan bli tildelt prisen for sin sentrale rolle i gjenoppbyggingen av Kambodsja og Vietnam, ifølge AFP.

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono er også nevnt som kandidat til årets pris.

Truet på livet Kinesiske Rebiya Kadeer, som er leder for landets uigurer, nevnes også som en av favorittene. I 2004 fikk hun Raftoprisen for sin kamp for denne folkegruppens rettigheter.

Den Russiske menneskerettighetsaktivisten Sergei Kovalev og den Tsjetsjenske advokaten Lida Jusopova er også nevnt som vinnere av årets pris.

Etter at Jusopova ble nevnt som kandidat til Nobels fredspris er hun blitt truet på livet, skriver Aftenposten.

Nobel fredspris ble delt ut for første gang i 1901. Årets vinner vil få prisen under en seremoni i Oslo Rådhus søndag 10. desember.

HETT TIPS: Stein Tønnesson ved PRIO er blant dem som tror Ahtisaari blir tildelt årets pris.
STR