– Beslutningen er som musikk i mine ører, jubler Oslos turistsjef Tor Sannerud, etter at det tirsdag blir klart at Munch-museet stiller ut «Skrik» og «Madonna» før arbeidet med restaureringen starter.

Museet grunngir visningen med at det er stor interesse rundt bildene.

– Vi stiller dem ut i løpet av høsten, men noe eksakt tidspunkt vil vi ikke komme med. Det er blant annet av sikkerhetsgrunner at vi ikke gjør det, sier leder for kultur— og idrettsetaten i Oslo kommune, Gro Balas, til NTB.

Fotografier av de to berømte maleriene ble offentliggjort tirsdag, og de viser at «Madonna» har et hull i lerretet og «Skrik» er skadd i det ene hjørnet. Det er foreløpig ikke på det rene hvor tidkrevende det er å få Munchs bilder i den stand de var før de ble stjålet fra museet.

Det vil trolig ta lang tid før Munch-bildene «Skrik» og «Madonna» blir tilgjengelige for det vanlige publikum på permanent basis. Bare å reparere riftene vil kreve måneders arbeid, har NTB fått opplyst ved Munch-museet.

Stor interesse Munch-ledelsen kan ikke engang love at turister som besøker Munch-museet neste sommer, får glede seg over de to verdensberømte verkene.

– Tanken bak å stille ut bildene i høst før de restaureres er rett og slett at vi mener dette har stor offentlig interesse, sier informasjonssjef Jorunn Christensen ved Munch-museet til NTB.

Turistsjef Tor Sannerud i Oslo, som for en drøy uke siden lanserte ideen om å stille ut bildene slik de er, sier til NTB at Munch-galleriets beslutning lyder som musikk i hans ører.

– Det gjelder å utnytte det momentum som den store oppmerksomheten rundt maleriene gir. Det tar lang tid å få restaurert bildene tilbake til den stand de var i før tyveriet, sier Sannerud til NTB.

Flere besøk Han tror visningen av de skadede maleriene vil føre til at flere reiser til Oslo for å besøke Munch-museet.

– I tillegg tror jeg vi vil oppleve en strøm av internasjonal presse som vil skrive om maleriene i den tidsbegrensede perioden de stilles ut, sier Sannerud.

Han har ikke mye sans for dem som mener at Munch-bildene med dette reduseres til «monumenter over kriminelle handlinger», slik Munch-ekspert Hans Richard Elgheim har formulert det.

– Uansett bakgrunn for at bildene nå vises fram, er dette en del av bildenes historie. At de ble stjålet av kriminelle er en del av virkeligheten, argumenterer Sannerud.

«Skrik» og «Madonna» ble stjålet ved et væpnet ran 22. august 2004. Etter to års intens etterforskning kom maleriene politiet i hende 31. august 2006.

Bildene ble overført til Munch-museet, hvor de har gjennomgått tekniske undersøkelser både av politiet og av Munch-museets konservatorer. (©NTB)

Munch-museet/ Richard Jeffries