— Jeg vil sammenligne den voldsomme populariteten med å bli med i Facebook som å kaste seg ut i trafikkert vei uten å se seg for, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra.

Hva er det så han mener vi bør se opp for? Her er Datatilsynets «Vær Varsom»-liste for bruk av Facebook:

Her er listen

1. Ta stilling til om nettsamfunnet har en personvernpolicy. Les den.

2. Prøv ut de ulike profilinnstillingene, for å finne ut hvordan du kan beskytte opplysningene om deg selv.

3. Gi ikke fra deg hele e-postadresseboken din, og i hvert fall ikke passordet til din e-postkonto. Dette kan faktisk være i strid med avtalen du har inngått med e-postleverandøren din.

4. Bruk en e-postadresse du lett kan erstatte, i tilfelle du skulle bli utsatt for spam.

5. Legg ikke ut bilder av andre uten å ha spurt dem om lov. Du er selv ansvarlig for all informasjon og bilder på din profil.

6. Vær forsiktig med å legge ut opplysninger om politisk oppfatning, tro og seksuell legning.

7. Det du ikke ville sagt om deg selv eller andre i en større forsamling av kjente og ukjente personer i den fysiske verden, bør du heller ikke publisere på Internett. "Fortrolige" opplysninger på din profil kan bli klippet ut og brukt i helt andre sammenhenger.

8. Sjekk om de som står bak nettstedet kan hjelpe deg med å få fjernet bilder og personopplysninger om deg selv, dersom du skulle ønske det. Bruk den muligheten om du finner åpenbart krenkende innhold - i ytterste tilfelle og dersom det haster: ta kontakt med politet der du bor.

  • I tillegg til dissse rådene har Datatilsynet også lagt ut en liste med ting man bør reflektere over når man blir medlem av nettsamfunn. Les alle rådende her.

- Tenker seg ikke om

Datatilsynet kom denne uken med en liste over råd og vink for bruk av Facebook etter at nettsamfunnet er blitt rene farsotten i Norge. Totalt har over 170.000 nordmenn blitt med i det populære nettsamfunnet de siste ukene, og sammen med populariteten kommer også skeptikerne.

Skåra forteller at den store mengden nordmenn som har blitt medlem av Facebook de siste ukene er grunnen til at Datatilsynet nå har laget en egen sikkerhetsliste for nettstedet.

— Vi har registrert at nordmenn virkelig har oppdaget Facebook de to-tre siste ukene. Likevel har vi følelsen av at veldig mange kaster seg ut i det uten å tenke seg om, ettersom man har så mange venner og kjente der allerede som på en måte allerede går god for det, sier Skåra til bt.no.

Datatilsynet gikk forrige ut og støttet jus-professor Johan Giertsen , som i BT advarte mot at opplysninger man legger ut lett kan misbrukes.

Les også: Facebook-bruk gir sparken.

Er alle venner?

Nå har de selv gått til steget og laget en liste med konkrete råd til nordmenn som har blitt med på farsotten, eller som er på vei inn på Facebook. Rådene gjelder også for andre lignende nettsamfunn, der man kan legge ut bilder og opplysninger om seg selv og sine bekjente.

— Det aller viktigste folk må tenke på er at man setter grenser for seg selv, men også for andre. Andre kan ha andre grenser enn en selv, og dette må man ha respekt for, sier Skåra.

Han peker dessuten på at mange av vennene man har på Facebook, ofte ikke er nære venner.

— Disse deler man rimelig private opplysninger med, uten å ha noen garanti for hva de bruker det til, advarer Skåra.

Datatilsynet minner på sidene om at sjikane, trusler og spredning av andres personopplysninger over Internett kan være straffbart. På nettstedet dubestemmer.no kan du lese mer om personvern på internett.

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, har laget en liste over ting man bør tenke over når man bruker Facebook.
Berit Roald/Scanpix