Tollmyndighetene på New Zealand observerte torsdag Jarle Andhøys seilbåt «Nilaya» under en observasjonsflygning torsdag, melder Dagbladet.no.

Her er tollmyndighetenes bilde av «Nilaya». Nå bekrefter Jarle Andhøy til NRK at han er på vei mot Antarktis for å få svar på hva som skjedde med «Berserk», skriver Aftensposten.no.

— Vi er fem mann om bord, fire som har vært i isen tidligere, og en fersking. Vi har en stående ordre om deportasjon fra New Zealand, så retur dit er uaktuelt nå, sier Andhøy på telefon fra båten sin til NRK. Han legger til at de så vidt har nådd internasjonalt farvann.

- Ingen skam å snu

Båten de seiler er russiskregistrert, med russisk kaptein som tidligere har seilt sammen med Andhøy på «Berserk». Andhøy sier at de ikke har med nødpeilesender fordi de vil gjennomføre ekspedisjonen for egen risiko og ikke sette andres liv i fare ved et eventuelt uhell.

— Vi seiler og ser an forholdene. Det er ingen skam å snu. Vi tar ikke noen unødige sjanser, og er det for mye is og dårlige forhold så snur vi, sier han til NRK.

Planlegger kransenedleggelse

Han sier at hensikten med ekspedisjonen er å få svar på hva som skjedde forut for da «Berserk» forsvant i februar i fjor.

Andhøy tror han kan finne en del svar ved å besøke stedet der «Berserk» lå ankret opp da han og Massie var på vei mot Sydpolen.

Han forteller at de også planlegger en kransenedleggelse for sine døde venner. De har også med seg hilsener fra familie og pårørende

Ble oppdaget av fiskebåt

Det var en fiskebåt som først observerte Andhøys båt torsdag. «Nilaya» var da utenfor New Zealands territorialfarvann som strekker seg 24 nautiske mil fra kysten.

— Vi har ingen myndighet utenfor denne. Vi fortsetter å lete etter oppdatert informasjon om fartøyets posisjon, sier Sarah Stavropoulos, talsperson for tollmyndighetene, til Dagbladet.

Fiskebåten tok kontakt med tollen og fulgte etter Andhøys båt en liten stund.

Tollvesenet har oppfordet oppfordrer folk i området om å ringe inn til en døgnåpen telefonlinje dersom de ser Andhøys båt.