– Vi gjør alt som står i vår makt for å bistå nordmenn som befinner seg i Libanon. Vi har full oppmerksomhet rettet mot å ivareta sikkerheten til de norske i området, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Lørdag ble det holdt møte i regjeringens kriseutvalg. Det jobbes nå med tre ulike planer for å få fraktet nordmenn som ønsker det hjem fra det kriserammede landet.

For det første settes det opp en buss fra Beirut i Libanon til Damaskus i Syria med avgang søndag morgen. Dette er forutsatt at veiene er åpne. I tillegg har norske myndigheter chartret et fly som skal gå fra Damaskus til Oslo søndag. Etter planen skal flyet blant annet frakte de som kommer ankommer med buss fra Beirut, dersom dette går etter planen. Den tredje muligheten er et EU-samarbeid under fransk ledelse som skal ta europeere med båt til Kypros neste uke. Dette krever imidlertid godkjenning fra Tel Aviv fordi båten må ta seg gjennom marineblokaden.

I tillegg til dette er de nordiske landene i full gang med å planlegge en felles utreise, forteller Stoltenberg.

– Situasjonen forandrer seg kontinuerlig. Vi må derfor tilpasse planene etter hvordan situasjonen til enhver tid ser ut, sier Stoltenberg.

UD i Oslo har døgnvakt, og departementet har styrket bemanningen ved utenriksstasjonene i Damaskus, Beirut og Tel Aviv. Departementet er avhengig av at nordmenn som befinner seg i Libanon og som ønsker å returnere til Norge, melder seg.