I Krokstadelva i Buskerud har det ekstreme regnværet ført til flom og voldsomme ødeleggelser. Mange hus er helt eller delvis ødelagte, og fortsatt mandag var det vannstand opp til livet enkelte steder, skriver Aftenposten.no.

Å komme seg inn i husene sine igjen for å hente nødvendigheter etter evakuering var en utfordring for mange av dem som bor i A. J. Horgensvei i sentrum av Krokstadelva.

Stuemøblene på kjøkkenet

Lasse Skistad, som hjelper broren Kenth som har et svært flomrammet hus, valgte å benytte kano.

Aftenposten.no treffer ham idet han kommer padlende rundt gårdsrommet med en liten ladning verdisaker fra brorens hjem. Årer har han ikke, men en treplanke gjør like god nytte.

— Alle stuemøblene står nå på kjøkkenet, det ser helt forferdelig ut der inne, forteller Skistad til Aftenposten.no.

Han forteller at vannstanden i stuen var et godt stykke opp på brorens sofa. Selv har han fått bilen sin ødelagt av vannmassene. Den står i en vannpytt på det som før var en parkeringsplass, med kvister og blad stikkende ut fra felgen.

Brannvesenet hentet kvinne i kano

Flere hus i A. J. Horgens vei ligger rundt et større gårdstun som er fullstendig oversvømmet.

Husene rundt har mørke merker på veggene, som markerer hvor høyt vannet steg i natt - til omtrent midt på veggen i førsteetasje. Nå står vannstanden «bare» til grunnmuren. I veikanten ligger enda en kano, som var i bruk under dramatiske omstendigheter i natt.

— Vi hørte noe rabalder utenfor her i natt, og da var det brannvesenet som kom og sjøsatte en båt med påhengsmotor i gårdsrommet her, de skulle hente ut en av naboene her borte, en kvinne som var høygravid, forteller nabo Jostein Kretz som bor midt i flomrammede A.J. Horgens vei i Krokstadelva.

En av naboene hans tok kanoen og padlet foran brannfolkene, ettersom han var mer lokalkjent i gårdsrommet, og kvinnen ble hentet.

Kretz har aldri opplevd så alvorlig flom i Krokstadelva, hvor han har bodd hele livet, men sier at dette er den verste flommen i bygda siden 1962.

— Jeg har hørt de sier det er det verste siden 1962, da var det en storflom, men den har jeg bare sett i avisutklipp, forteller han.