Saken ble henlagt etter bevisets stilling 4. januar i år, og forelegget på 50.000 kroner er droppet.

– Saken ble henlagt på grunn av tvil om subjektiv skyld for vedkommende som fikk boten, forteller politiadvokat Bertil Rønnestad ved Hordaland politidistrikt.

Han ønsker ikke å kommentere henleggelsen ytterligere.

Lettet over henleggelsen

Filmselskapet Angel Pictures anser seg nå som fullstendig frikjent.

– Vi er lettet over at politiet har fastslått at filmselskapet ikke gjorde noe galt i forbindelse med innspillingen i banken, sier filmens regissør Tyggar Angel.

Henleggelsen kommer imidlertid ikke overraskende på ham.

– Vi har gitt politiet filmopptak som beviser at det var banken som ikke fulgte prosedyrene, og var derfor overbevist om saken aldri ville ende opp i en rettssal, sier han.

Skjerpede rutiner

– Jeg kan ikke se at dette beviser noen feil fra bankens side, svarer informasjonssjef i DnB NOR, Tore Dyrdahl.

DnB NOR ASA fikk en foretaksstraff på 30.000 kroner etter hendelsen. Banken vedtok forelegget 7. juni i fjor.

Etter episoden i Bergen har banken skjerpet rutinene for filming og fotografering i bankens lokaler.

– Vi fikk en bot fordi vi hadde unnlatt å varsle politiet om dette. Vi skulle aldri akseptert filmselskapets opplegg, og det får vi ta på vår kappe. I ettertid er det lett å se at vi aldri burde innledet samtaler med dem, sier Dyrdahl.

Viftet med automatvåpen

7. mai i fjor gikk ransalarmen hos politiet. De fikk melding om at en mann med finlandshette sto og viftet med et automatvåpen inne i DnB NORs lokaler ved Torgallmenningen.

Væpnede styrker sto klare til å rykke inn og overmanne «raneren» da det ble klart at det var falsk alarm. Statisten som forestilte raneren hadde på et tidspunkt laserprikkene fra våpnene til politiets skarpskyttere på seg.

Politiet så svært alvorlig på episoden, og knappe tre uker senere ble filmselskapet og banken ilagt forelegg på henholdsvis 50.000 og 30.000 kroner.

Vil fullføre filmen

Tyggar Angel planlegger nå å fortsette innspillingen av filmen i Bergen. Både skuespillere og stab trakk seg etter hendelsen i banken, og filmselskapet søker nå etter folk til å fullføre prosjektet.

– Vi håper henleggelsen kan føre til at folk ser annerledes på filmselskapet, og at skadene som denne saken og all medieomtalen har ført til, nå kan rettes opp. Vi føler oss som ofre. Alt er lagt på vent, vi har ikke kunnet gjøre noen ting med prosjektet så lenge saken har pågått, sier Angel.

Han skal kontakte DnB NOR med tanke på en ny avtale om å filme i bankens lokaler.

– Vi føler det er rettferdig med en kompensasjon for de tapene vi er påført, sier Angel.

Ifølge Tore Dyrdahl er dette uaktuelt.

– Det finnes ikke en almanakk som går så langt som til en dato der vi skulle bli enige. Det vil aldri bli aktuelt med en ny avtale, sier han.

STORMET BANKEN: Væpnet politi stormet banken 7. mai i fjor, mens Dan DeVero, som leide ut modeller til filminnspillingen, forsøkte å forklare hva som foregikk. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
FALSK ALARM: «Ranet» viste seg å være en filminnspilling. Politiet så svært alvorlig på episoden, og filmselskapet og banken ble ilagt forelegg på henholdsvis 50.000 og 30.000 kroner. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ