— Nå er jeg bare veldig glad, sier Mikkel Gaup (40) til Dagbladet.

Bakgrunnen for siktelsen var et tollbeslag 25. januar i fjor. I en bil som ble stanset av tollerne på Svinesund ble det funnet 11 kilo amfetamin. Bilen tilhørte Mikkel Gaup, men det var en annen mann som kjørte bilen.

Nå er siktelsen mot Gaup henlagt, mens det blir reist tiltale mot 43-åringen som kjørte bilen. Han skal være en bekjent av Gaup, ifølge VG.

Mikkel Gaup satt varetektsfengslet i fire uker mens politiet etterforsket saken. Hans advokat, Mona Høiness, varsler at de vil gå til erstatningssøksmål.

— Jeg synes det er en skam at de har brukt et og et halvt år på denne saken. Han satt i varetekt uten at politiet hadde fnugg av beviser mot ham. Dette var et meget enkelt sakskompleks som burde vært avgjort etter kort tid, sier Høiness til VG.

Statsadvokat Marit Bakkevik sier til Dagbladet at ressursmangel er årsaken til at det har tatt så lang tid å vurdere tiltalespørsmålet.

Mikkel Gaup var sist aktuell i hovedrollen i storfilmen «Kautokeino-opprøret». Han fikk sitt store gjennombrudd i den Oscar-nominerte filmen «Veiviseren» i 1987.

MIKKEL GAUP: Her fra storfilmen «Kautokeino-opprøret».
Rubicon/Sandrew Metronome