Politiet og justisdepartementet har innkalt til pressekonferanse i ettermiddag klokken 17.30 der de vil gå gjennom utsendelsen av 30 asylsøkere natt til søndag.

— Jeg kan bekrefte at Politiets utlendingsenhet har sendt ut personer av landet i natt, og vi vil innkalle til en pressekonferanse senere i kveld, sier en ordknapp Gunnar A. Johansen, kommunikasjonssjef i Justisdepartementet, til Aftenposten.no.

Leide eget fly

Politiets utlendingsenhet leide inn et eget fly for å sende mennene hjem, melder TV2 Nyhetene.

Ifølge TV 2 er det mer enn 60 norske politimenn om bord på flyet som tok av fra Gardermoen rundt klokken 01.00 i natt.

Årsaken skal være at flere av de uttransporterte irakiske mennene er straffedømt, og politiet fryktet at mange kunne sette seg til motverge.

- Tidenes største aksjon

Overfor TV2Nyhetene beskrives operasjonen som den største i historien til Politiets utlendingsenhet. I løpet av de siste dagene har politiet i det stille oppsøkt adressene til en rekke irakere.

Irakerne skal ha blitt kjørt med buss fra Trandum internatleir og direkte ut til det ventende flyet i går kveld.

Etter det Aftenposten.no kjenner til, skal en 19 år gammel iraker ha stukket av fra transittmottaket tidligere lørdag kveld. Mannen flyktet inn på det militære området på Gardermoen flyplass.

Ifølge flere kilder ble mannen funnet av en hundepatrulje pågrepet igjen i et tre inne på flyplassområdet.

Returavtale i mai

15. mai i år undertegnet norske og irakiske myndigheter en avtale om retur av irakere som har fått avslag på asyl i Norge.

— Dette er en god løsning for begge land. For Norge er det viktig å få returnert mennesker med endelig avslag, for Irak er det viktig å få tilbake egne borgere som kan bidra i gjenoppbyggingen av landet, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen i en pressemelding.

I oktober oppfordret FNs flyktningeråd (UNHCR) alle land, spesielt i Europa, til ikke å sende irakiske asylsøkere fra sentrale regioner tilbake på grunn av farlige forhold i Irak. UNHCR mener at asylsøkere fra sentrale regioner rundt Iraks hovedstad fortsatt må regnes som asylsøkere med behov for internasjonal beskyttelse.

På vei hjem

Politiets utlendingsenhet (PU) er et særorgan underlagt Politidirektoratet , som har til oppgave å registrere og identifisere asylsøkere. I tillegg er det enhetens oppgave å uttransportere asylsøkere som har fått avslag på søknadene.

Med på flyet til Irak skal både sjefen for utlendingsenheten, Ingrid Wirum, og informasjonssjef Roar Hanssen ha vært.

Flyet var ved halv tolv-tiden på vei tilbake til Gardermoen.

- Burde skjedd tidligere

— Dette er bra, selv om det er noe sent, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen i en kommentar til utsendelsen.

Han mener at politiet burde sendt ut irakerne tidligere, ettersom avtalen med Irak var på plass for et halvt år siden.

— Det er bare 30 stykker som er sendt ut nå, sier han og mener politiet må gjøre det oftere.

Selv om det er kostbart å sende ut asylsøkere med to politimenn per asylsøker i privatfly, mener Amundsen det er mer kostbart for samfunnet at de blir værende i Norge. Han viser til kostnadene samfunnet betaler for kriminalitet.