• Har du funnet brekebeinet? Jo større det er, jo bedre. Det er det beinet som gjør at sauen kan breke, vet du. Bææææ! demonstrerer en av damene ved bordet.

Ikke uten kamp har 250 mennesker klort seg til billett. Ingen vil gå glipp av smalahovefesten til Voss Freestyleklubb i november. Unntatt Kari Traa, som måtte trene. Festen har vært tradisjon siden begynnelsen av 1980-tallet og samler folk fra hele landet. Noen av dem har tilknytning til skimiljøet på Voss. Andre synes bare det er knakende kjekt å være på fest. Og det forstår seg. Det er ingen ting å si på stemningen.

— Grunnen til at vi etablerte denne tradisjonen var ingen annen enn å få et påskudd til å ta en fest, forteller visevert og Bula-gründer Hans Engelsen Eide, en av de virkelige Skigutane.

Skremselskost

Han legger ikke skjul på at menyen er fin å ha til å skremme oslofolk og andre byfolk med. Oslo-fløyen av festen har visstnok okkupert en hel vogn på Bergensbanen, så de lar seg åpenbart ikke skremme så lett.

— Dette er en fest hvor du fort merker om du passer inn eller ikke, sier Eide med et smil.

På fasjonable Fleichers hotell på Voss er det at jeg skal få min smalahovedebut i kveld. På bordet står det allerede øl og akevitt, som er smalahovets faste følgesvenn. Helst i rikelige mengder. Det er ikke til å legge skjul på at noen må drikke seg til mot.

En annen følgesvenn er sangen. Smalen skal hylles og besynges på skikkelig vis. Hvert år lages det en ny sang. I kveld er det en vri på den svenske hit-en Sommertider: «Smalahove, hei, hei, smalahove!». Festdeltakerne synger av hjertets lyst. Og skåler.

Stand-up-komikeren Baste Bolstad (fra Bolstadøyi) er på hjemmebesøk og lar ikke sjansen gå fra seg til å sparke østlendingene litt.

— I Oslo har de kaffebarer og de som står bak disken kaller seg for «barrista». Barrista? Du koker kaffi, din tosk!

Øye for øye

Så er det at hodene kommer inn. Lukten av røykt fårekjøtt brer seg langs bordene. Borddamen min grøsser litt ved synet. Selv prøver jeg å ha et mest mulig nøytralt forhold til maten. Noen synes sauen stirrer på dem fra fatet. Et godt råd skal da være å ete øyet først...

Sauehovene kommer selvsagt fra Ivar L. Løne, selveste smalahovekongen på Voss og innehaveren av verdens eneste sauehodesvimaskin. Rundt 100.000 porsjoner med smalahove forlater i år produksjonsanlegget til Løne. De spres til mange deler av landet.

Nå er også kålrabistappe og poteter kommet på bordet. Og noe som minner om det ribbefettet som serveres til pinnekjøtt. Jeg har hørt at kinnet skal være rene delikatessen, og begynner å pirke der med gaffelen. Det smaker definitivt fårekjøtt, men ikke av den vanlige sorten. Mer røykesmak, nesten en anelse bål. Men kjøttet er mørt som bare det og glir ned på høykant med potet og kålrabistappe. Fettsausen styrer jeg unna.

Synsnerven på slep

Det er nå at damen på min høyre side, som i grunnen sitter ved et annet bord, prikker meg i skulderen så det kjennes. Det viser seg å være Marianne Eskeland, en tidligere freestylekjører fra Voss.

— Du spiser vel øyet?

— Tja ... gjør du?

— Selvfølgelig, sier hun, og demonstrerer hvordan det skal gjøres. Hun kjører gaffelen bestemt ned ved siden av øyeeplet og med en liten vri på håndleddet svupper hun opp øyet. Venninnene på andre siden av bordet rister alt de kan på hodet når hun spør om de vil smake. Spesielt lekkert ser det heller ikke ut, med synsnerven eller-hva-det-nå-er hengende ned.

Nå legger jeg merke til at mannen som sitter vis-à-vis meg har skrapt av det meste og sitter med et skjelett foran seg.

— Øyet er noe av det beste, bare pass på å legge til side det svarte inni der, sier han.

Så er et ingen vei tilbake. Utfordret både av en kvinne og en mann. Jeg har smakt væraball før, og så mye verre kan vel ikke dette være. Gaffelen går ned og øyet kommer opp lettere enn jeg hadde trodd. Borddamen min grøsser igjen, ganske høylytt. Inne i munnen prøver jeg å bestemme konsistensen. Veldig fett er det i hvert fall. Det blir som randen på en svinekotelett, bare bløtere. Så var det gjort.

Nå blir jeg liksom modigere og gyver løs på resten av smalahovet. Snart er det bare bein igjen på tallerkenen min også. Ikke lenge etter tøffer jeg meg med å suge på tennene til sauen. Men sjekketrikset går ikke hjem hos damene. De bare skutter seg og sier at de i alle fall ikke skal kysse meg i kveld.

Den ene av damene blir i alle fall imponert over stort brekebein jeg finner inne i skallen. Hun bekrefter at det er størrelsen det kommer an på. Kanskje hun har et godt øye til meg.

TEKNIKK: Marianne Eskeland demonstrerer øyeutgravingsteknikk.
Rune Solheim
Rune Solheim
Rune Solheim
GROVT SKYTS: Stand-upkomikeren Baste Bolstad bor selv i Oslo. På smalahovefest på Voss benytter han anledningen til å drite ut østlendingene med grovt skyts.
Rune Solheim
SAUESTIR: Det blir anbefalt å spise øyet, så sauen slutter med den stirringen. Fett nok, i alle fall.
Rune Solheim