23. august gikk helsedirektør Bjørn-Inge Larsen ut i Aftenposten og redegjorde for helsevesenets innsats under massakren på Utøya. Samtidig ga han følgende oppsummering om de 69 drepte:

  • 65 ble funnet døde på Utøya.
  • To døde på fergekaien på fastlandet.
  • Én druknet
  • Én ble erklært død på Ullevål sykehus.

At helsedirektøren én måned etter terrorangrepet offentliggjorde hvor de 69 ble drept, skjedde i strid med politiets ønske. Oslo politidistrikt har fremdeles ikke villet bekrefte opplysningene.

— Ikke kvalitetssikret

— Dette er informasjon som ennå ikke er hundre prosent kvalitetssikret. Den endelige rapporten er ikke skrevet ferdig. Vi har orientert helsevesenet om hvor de omkomne ble funnet, men det var ikke vårt ønske at informasjonen skulle offentliggjøres, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt.

Han påpeker at de omkomne kan ha blitt flyttet etter at de ble drept, og at det derfor tar lang tid å klarlegge nøyaktig hva som har skjedd. Ifølge Hanssen har politiet avvist alle spørsmål om nøyaktig hvor drapene fant sted.

— Heller ikke de etterlatte har fått noen samlet oversikt over dette. Disse opplysningene vil bli lagt frem i retten, og vi ønsker ikke å kommentere dem før hovedforhandlingen, sier Hanssen.

Tause

Helsedirektoratet vil i dag ikke bekrefte at opplysningene som ble gitt av helsedirektøren i august, er korrekte.

— Spørsmål om dette må rettes til politiet, sier seniorrådgiver Gase Handeland.

Han sier hensikten med at opplysningene ble offentliggjort, var at det ble reist spørsmål om hvorvidt helsevesenet kunne gjort mer for å redde flere av dem som var på Utøya.— Var dere klar over at politiet ikke ønsker at informasjonen skulle offentliggjøres, fordi den ikke var bekreftet?

— Jeg vet ikke hvilken kommunikasjon det var mellom politiet og Helsedirektoratet på det tidspunktet, sier Handeland.