TARJEI A. KAARBØ

– Vi tilbyr helse på grønn resept, sier Dagny Hovi, sykepleier og faglig leder ved senteret. Det er vanskelig å forstå at den energiske damen selv har en alvorlig revmatisk diagnose, der hun i høyt tempo geleider oss i retning matsalen.

– I ungdommen var jeg ofte svært dårlig og måtte sitte i rullestol i perioder. Jeg er ganske sikker på at dersom jeg ikke hadde lagt om kostholdet, hadde jeg ikke vært oppegående i dag.

Det er middagstid på Tonsåsen, men på menyen står verken kjøtt, fisk eller fete sauser.

– Å være bevisst i matveien har gitt meg helsen tilbake, dette ønsker jeg at også andre skal få oppleve, sier Dagny. Hun peker på salaten sin: – For meg og mange andre er dette den beste medisinen.

Gjennombrudd Det var Dagnys far, legen Knut Hovi, som etablerte Tonsåsen opptreningssenter i 1980. Vegetarkost og fysioterapi var grunnelementene som skulle gi folk bedre helse. Dette var et nytt konsept, og det tok lang tid før senteret ble akseptert av myndigheter og skolemedisinere.

Et stort gjennombrudd kom i 1991, da det velrenommerte legetidsskriftet Lancet offentliggjorde en rapport med resultatene av forskning gjort ved Tonsåsen.

– Den konkluderte med at faste etterfulgt av et vegetarisk kosthold førte til mindre smerter, mindre hovne ledd, bedre bevegelighet, økt gripeevne og mindre morgenstivhet hos de seksti leddgiktpasientene som deltok i studien, forteller Dagny.

Lang ventetid Institusjoner fra hele verden henvender seg i dag til Tonsåsen opptreningssenter for å få råd.

– Også de etablerte medisinske miljøene i Norge begynner å få opp øynene for resultatene vi kan vise til, forteller Dagny.

Stedets kostholdsterapi— og opptreningstilbud er spesielt lagt til rette for folk med leddgikt, høyt blodtrykk, overvekt, fibromyalgi, psoriasis, astma og allergi, mage- og tarmsykdommer, hjerte- og karsykdommer, samt lettere psykiske lidelser. Stadig flere leger velger å henvise pasienter med slike sykdommer til Tonsåsen.

– Dessverre må man for tiden vente i minst tre måneder for å få plass her, forteller Dagny.

Institusjonen har plass til 60 pasienter. For å få effekt av kostholdsterapien må hver pasient være på Tonsåsen i tre til fire uker, slik at rundt 1000 personer er innom opptreningssenteret årlig.

– På tross av pågangen er vi fremdeles det eneste stedet i landet med ren vegetarkost som har støtte fra Trygdekontoret. Det er synd at ikke kapasiteten er større, for behovet for denne typen tilbud er økende, sier Dagny.

Usunn husmannskost Klokkertroen på at den tradisjonelle norske husmannskosten er så sunn, svekkes radikalt i løpet av et opphold på Tonsåsen. Dagny Hovi og andre med stor kunnskap om mat og naturmedisin holder nesten daglig foredrag for å bevisstgjøre pasientene om hvilke skader kostemner som hvete, melk og potet kan gjøre på kroppen under gitte omstendigheter.

– Våre erfaringer tyder på at mange ikke tåler disse produktene. Som regel er de ikke klar over det selv. Melk kan være årsak til astma, diaré og luftveisplager, mens svært mange reagerer på hvete med depresjon, tretthet, muskelsmerter eller vektproblemer. Vi ser også at stadig flere reagerer på potet, sier Dagny.

– Men det finnes gode erstatninger for det meste, trøster Dagny. – I stedet for hvete kan man bruke spelt – hvetens «urmor», også kalt dinkel og som man kan få i helsekostbutikker (red.anm.) – mens for eksempel hvitt sukker kan erstattes med melasse, honning, lønnesirup, søt stevia, samt tørkede og friske frukter.

Balansegang viktig Dagny Hovi legger ikke skjul på at den første tiden på Tonsåsen kan være temmelig tøff for de fleste. Avfalls- og giftstoffene skal ut av kroppen.

– Første uken blir pasientene satt på kosthold uten meieriprodukter, gjær, sukker og gluten – det vil si de vanligste kornproduktene. I tillegg er daglig tarmskylling og en rekke rensende teer fast post på programmet. Mange, men ikke alle, blir satt på en rensende faste som hovedsakelig består av grønnsakssafter. Dietten avgjøres i hvert enkelt tilfelle i samarbeid med sykepleier, ernæringsfysiolog eller lege, forteller Dagny.

Etter en uke gjenintroduseres så de ulike kostemnene gradvis over en lengre periode. Slik blir det klart om pasientenes plager er relatert til maten de spiser.

– Dersom man klarer å påvise at man er ikke tåler et spesielt produkt, må man rett og slett kutte det helt ut, i alle fall over en lang periode, sier Dagny.

Etter å ha vært svært asketisk i kostveien som ungdom, har Dagny de siste årene begynt å unne seg en og annen sjokolade og et glass vin i godt lag.

– Det er viktig å finne balansen. For min egen del kjenner jeg at det ikke skal så mye til før kroppen sier ifra at nok er nok. Men samtidig er det svært viktig å kunne kose seg litt iblant, sier Dagny.

Usunn utvikling Tonsåsen fokuserer mest på fordøyelse.

– Det er i tarmene at grunnlaget for god helse blir lagt, forklarer Dagny.

– Den menneskelige magen må i dag fordøye svært mye som den ikke har forutsetninger for å kunne ta seg av. De siste 200 år er fettinntaket doblet, saltforbruket firedoblet og sukkerforbruket tidoblet. Sammen med en stadig mer stresset livsførsel bidrar dette til at tarmfloraen kommer i ubalanse, noe som fører til nedsatt livskvalitet og etter hvert en dårligere helse, forklarer Dagny.

Oppholdet på Tonsåsen kan bare være starten på en prosess, den virkelige jobben må man gjøre selv etterpå, sier Dagny.

Som selv er et eksempel på at det nytter.

fakta/Tonsåsen * På Tonsåsen betaler pasientene betaler en tredjedel i egenandel, mens trygdekontoret refunderer to tredjedeler. * I løpet av en treukersperiode går de 60 gjestene tilsammen 400 kilo ned i vekt. * Fra 1881 har anlegget på Tonsåsen virket som sanatorium ”spesielt kjent for sin rene skog, fjelluft og geologiske beskaffenhet. hva vil du her? Oslo kommune overtok i 1942 og drev det frem til 1975. * De fleste som kommer til Tonsåsen er kvinner mellom 40 og 60 år, men andelen av menn er økende. Det kommer også stadig flere unge til institusjonen. * På nettadressen www.tonsasen.no finner du mer informasjon om senteret. Du kan ta kontakt på e-postadrsesen post@tonsasen.no eller på telefon 61 12 07 00.