Heliumballonger 17. mai er moro for ungene, men ikke for NSB. Ballonger på rømmen kan stanse togene – det har skjedd før.

I år vil Jernbaneverket være føre var og oppfordrer folk til å holde togstasjonene frie for heliumballonger 17. mai. Heliumballonger er rett og slett forbudt på toget og stasjonene.

— Ballonger hører jo med på 17. mai, men på jernbanen kan det skape problemer. Vi ber derfor om at heliumballonger ikke tas med på toget og på togstasjonene. Ballongene kan gi feil med påfølgende togstans 17. mai, sier banesjef for Stor-Oslo, Beate Isetorp.

Fare for overslag

Forklaringen er denne: Heliumballonger er som regel laget av aluminium. Når ballongen mistes og flyr i vei på egen hånd, blir den en trussel. Kjøreledningene er på 16.000 volt og laget av kobber. Hvis ballongen treffer kjøreledningen, blir det et overslag som er nok til å smelte ledningen. Resultatet blir togstans mens kjøreledningen må repareres. Jernbaneverket opplyser at det skjedde i Larvik i fjor. Året før skjedde det på Nationaltheatret stasjon i Oslo.

Det er jo ikke bare Jernbaneverket, NSB og Flytoget som får svi hvis toget står, det gjør også alle passasjerene, så den som tar med helium på toget, risikerer å bli en tanke upopulær blant sine medreisende.

Hold heliumballongen hjemme

For å være føre var, blir det nå kunngjort på Oslo S og Nationaltheatret at heliumballonger ikke må tas med på stasjonene. Det blir også satt opp plakater.

— Vi har beredskap på Nationaltheatret som følger ekstra nøye med og ser etter ballonger på avveie. Nationaltheatret er spesielt utsatt fordi stasjonen ligger i en tunnel.

Ballongene kan ligge i tunneltaket i dagevis for så å plutselig bli dratt ned i kjøreledningsanlegget, sier Isetorp.