Da søskenparet på fem og seks år var i ferd med å drukne, krøp 15 år gamle Mona Elmowafi ut på isen i Bråsteinsvatnet i Sandnes, skriver Aftenbladet.no.

Ludvig Lorentzen 15-åringen var på vei ut dørene da barnas mor ropte om hjelp.

– Ungene mine er under isen, lød den dramatiske beskjeden.

Omtrent samtidig, et stykke unna, la Wenche Rage og datteren Mari Rage Bråstein (15) merke til hullet i isen.

– Vi var i loftsstuen da Mari så hullet. Like før hadde vi sett unger nede ved vannet, så vi forsto at noe var galt, forteller mor Wenche.

– Hadde såvidt hodet over vannet

Dagen etter den dramatiske hendelsen sitter hun sammen med datteren Mari og mannen Jarle Bråstein rundt stuebordet hjemme i Oslistien. De har fått besøk av Mona Elmowafi og snakker ut om det som skjedde.

Det var Wenche Rage, en nabo og datteren Mari som kom først fram til ulykkesstedet, som ligger like ved HV-huset på nordsiden av Bråsteinsvatnet.

– Begge barna hadde så vidt hodet over vann da vi kom fram. Mari ville krype ut på isen for å få tak i dem, men jeg fryktet det verste og sa at hun ikke fikk lov. Jeg vet hvor fort du blir stiv i det kalde vannet, og ville vente på at Jarle kom med overlevingsdrakten, sier hun.

Stedet der ungene gikk gjennom isen er en populær badeplass om sommeren, og familien visste godt at stedet er for dypt til å stå i bunn. Wenche Rage prøvde først å knuse isen med føttene slik at hun kunne forsøke å vasse et stykke ut i vannet, men det gikk ikke.

Omtrent samtidig med at mor Wenche begynte å lete etter en redningsbøye hun visste befant seg i nærheten, kom Mona Elmowafi, faren og barnas mor til stedet. Da hadde den seks år gamle jenta dukket under.

– Jeg så bare gutten, og visste ikke at det var to barn i vannet, forteller 15-åringen.

Den handlekraftige jenta ålte seg ut på isen og fikk først tak i gutten, som fremdeles holdt sin fem år gamle søster i hånden. Sammen med barnas mor, sin egen far og Jarle Bråstein fikk Mona Elmowafi reddet de to barna i land, der Wenche Rage tok hånd om den livløse jenta. Selv måtte 15-åringen få hjelp til å komme seg i land etter å ha svømt i det iskalde vannet, etter at isen brast under henne.

Reddet liv – Gutten var ved bevissthet hele tiden, men jeg var bekymret for jenta. Hun hadde sluttet å puste og var blå i ansiktet, forteller Wenche Rage, som straks satte i gang med munn-til-munn-opplivning på den bevisstløse femåringen.

– Etter andre innblåsning kom det opp vann, og etter fire innblåsninger begynte hun å glippe med øynene, sier hun.

Gjenoppliving har hun lært både under utdanningen som vernepleier og andre steder. — Jeg hadde mange tanker i hodet, men handlet instinktivt, sier hun.

En annen nabo holdt kontakten med AMK-sentralen mens dramaet utspant seg, men da redningsmannskapene kom til stedet var de to barna allerede reddet i land. Brigadesjef Sven Kåre Hagevik ved brannvesenet i Sør-Rogaland berømmer alle som deltok i redningsaksjonen.

– Den raske innsatsen reddet liv, konstaterer han.

Takker gode hjelpere: Etter at hendelsen lørdag ble kjent gjennom Aftenbladet.no tok den 28 år gamle moren selv kontakt med Aftenbladet for å takke sine gode hjelpere. Hun forteller at alt står bra til med de to barna.

Ved ankomsten til sykehuset lå kroppstemperaturen på mellom 31 og 32 grader. Nå er jenta på fem år og gutten på seks varme og gode, de leker og får neppe mén av den nifse hendelsen, sier moren som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Kvinnen tilbrakte natt til søndag sammen med barna på sykehuset, men fikk ikke sove, og er fortsatt skjelven etter den grufulle opplevelsen.

Formaninger Moren forteller at hun strengt hadde innprentet ungene at de ikke skulle gå alene til vannet, noe de da heller aldri hadde gjort før. Da de to barna snek seg av sted, var moren hjemme og skiftet bleie på to andre barn på to og tre år. Hun har i tillegg en datter på ti.

Etter de siste undersøkelsene på sykehuset regner 28-åringen med å reise hjem med ungene.

– Vi hadde englevakt, sier hun.

Advarer mot farlig is: Et snaut døgn etter redningsaksjonen er Wenche Rage, datteren Mari Rage Bråstein, mannen Jarle Bråstein og Mona Elmowafi tilbake i vannkanten der de var med å redde to unge liv. Noen meter fra land ligger fortsatt hetta til den fem år gamle jentas jakke, fastfrosset i isen.

– Det var forferdelig mens det sto på, men det er fantastisk at barna er i live og har det godt, sier Wenche Rage ettertenksomt.

Samtidig ønsker hun å advare alle som ferdes ved frosne vann nå på vinteren.

– Vi ser ofte barn og voksne gå på isen, selv om den ikke er sikker. Folk må ikke bevege seg ut på vannet før det er det satt opp skilt om at isen er trygg, understreker hun.