Ingstad ble født i Meråker 30. desember 1899, og rakk å være tilstede da monumentet over ham ved Vikingskipshuset på Bygdøy ble avduket i januar.

Ingstad hadde en lang og mangslungen karriere, men han og hans kone Anne Stines funn av norrøne bosettinger på Newfoundland vil kanskje bli stående som den fremste for ettertiden. Deres utgraving beviser at Leiv Eiriksson og hans følge var de første europeere som kom til det kontinent som senere ble kalt Amerika — 500 år før Columbus.

Helge Ingstad tok juridisk embetseksamen i 1922. I fire år hadde han privatpraksis i Levanger før reiselysten tok overhånd, og han reiste til Canada som pelsjeger.

I 1930-årene var han konstituert sysselmann på Eirik Raudes land (Grønland) og senere på Svalbard. I 1936 til 1938 studerte han apasjeindianerne i USA og i Mexico, og han har også studert eskimofolket Nunamiut i Alaska.

I 1953 reiste han og Anne Stine til Vest-Grønland for å studere gamle norrøne bosettinger. Et arbeid som senere førte ham til Nord-Amerika og Canada.

Ingstad har skrevet en mengde reiseskildringer og vitenskapelige verk, og flere av bøkene hans er solgt i titusenvis av eksemplarer.

Helge Ingstad ble blant annet dekorert med storkorset av St. Olavs orden, og fikk også en av de ledende priser for arkeologer og oppdagelsesreisende, nemlig Royal Geographical Societys gullmedalje.

NTB

Les også: -Helge Ingstad en av de største

Forskeren, forfatteren og eventyreren Helge Ingstad er død, 101 år gammel. (Foto: Scanpix)