Det var den nye miljøvernministeren som fikk gjennomgå i Stortinget onsdag, ikke minst i korridorene etter spørretimen.

Ukvemsordene haglet mot Helen Bjørnøy (SV) fra mange kanter. Nølingen omkring både Hattebergvassdraget og den gigantiske eiendommen som er til salgs på Hardangervidda skapte hoderisting også blant hennes egne partifeller. Det er en samstemt oppfatning at hun har fått en uheldig start.

Venstres Gunnar Kvassheim, som er leder av energi— og miljøkomiteen, var særlig oppbrakt over det han kalte vingling og amatøropptreden i forbindelse med eiendommen på Hardangervidda.

Reagerte med vantro

Bjørnøy forsikret imidlertid Kvassheim at hun «fortløpende» vil vurdere om det er aktuelt for staten å sikre seg eiendommen. Forutsetningen er at eierne vil selge til en akseptabel pris.

Dette var likevel ikke Kvassheim fornøyd med. Sammen med Høyre og KrF varslet han at Venstre i dag vil sette frem et konkret forslag om at staten skal sikre seg den private eiendommen som er på 146.000 dekar.

— Det er ganske utrolig at SV har valgt å satse på en person som er så politisk uerfaren på miljøsektoren, sier en krass Kvassheim til BT.

Statsråden resonnerte for øvrig omkring flere løsninger som kan komme på tale da hun snakket med pressefolk etterpå. Bjørnøy mente bl.a. at det kan bli aktuelt å sette en makspris på retten til jakt og fiske for allmennheten dersom eiendommen fortsatt blir værende på private hender.

En regjeringskollega fra Senterpartiet reagerte med vantro da vedkommende fikk kjennskap til dette. Bjørnøys «løsning» kolliderer sterkt med Senterpartiets holdning til grunneiernes rettigheter.

- Hun har sovet!

Striden om Hattebergvassdraget har også satt statsråden i klemme. For SV er det ubehagelig å bli konfrontert med at Helen Bjørnøy hadde over en uke på seg til å omgjøre Bondevik-regjeringens vedtak om utbygging før fristen gikk ut.

Mest oppbrakt er likevel Lars Haltbrekken som er leder i Norges Naturvernforbund. Han forteller til BT at han hadde møte med Bjørnøy 25. oktober og detaljorienterte henne om saken.

— Da hadde hun åtte dager på seg til å omgjøre det famøse vedtaket som Knut Arild Hareide gjorde helt på tampen av sin statsrådstid. Etter alt det som er kommet for en dag må jeg bare si at hun har sovet og rett og slett ikke gjort jobben som miljøvernminister, sier Haltbrekken.

FÅR KJEFT: Helen Bjørnøy.
SCANPIX