I går skrev bt.no at Bergen kommer på nest siste plass når syklistene skal rangere sin egen by. Byrådet har foreslått å revidere Bergensprogrammet, slik at det brukes mellom 200 og 300 millioner kroner mer på syklistene, men Venstre vil gå enda lenger.

— Vi vil at ti prosent av de reisende i Norge skal være på sykkel innen 2020. Trondheim ligger på over ti prosent, det gjorde de i alle fall tidligere, så dette er mulig, sier nestleder i Venstre, Ola Elvestuen.

Millioner som gulrot

Venstre går inn for at staten skal kunne gi insentiver i millionklassen til byer som går foran og viser hvordan dette kan gjøres. Summen er ennå ikke tallfestet, men ifølge Venstre må det være en sum som har effekt.

— Det er ikke ett enkelttiltak som kan gjøres her, men mye som må gjøres samtidig. Staten må ha en tydelig målsetning, og samtidig bidra og støtte opp undet det som gjøres lokalt. Kommunene og byene har også et betydelig selvstendig ansvar, sier Elvestuen.

I tillegg til flere midler fra staten som gulrot, foreslår Venstre også likebehandling eller favorisering av sykkel med bruk av bil i statlig regelverk, blant annet i forbindelse med kilometergodtgjørelse.

Ifølge nestlederen er dette forslaget et ledd i få ned CO2-utslippene, men først og fremst for å lage et bedre lokalmiljø og et bedre offentlig rom.

- For lett å ikke satse

Der byer som Amsterdam og København har lykkes stort med sykkelsatsingen, ligger Norge langt etter. I Bergen er i tillegg sykkeltilbudet så dårlig at det advares mot å sykle i sentrum.

— Det er litt for lettvint å skylde på at i Norge er det annerledes værforhold og topografi. Det er litt for lett å ikke satse på sykkel. Men potensialet i Norge er mye større enn det vi har tatt ut i dag. Det er ikke nok å bare si at dette er et lokalt ansvar, det krever et nasjonalt lederskap, sier Elvestuen.

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet!

I FARTEN: I Fjøsangerveien sykler Svein Roger Selle kjekt forbi bilene som stamper i kø frem mot Danmarksplass. ARKIVFOTO: RUNE BERENTSEN
VIL ØKE SYKKELGLEDEN: Nestleder Ola Elvestuen i Venstre åpner for økte midler fra staten til byer som klarer å øke sykkelbruken.
Bergens Tidende