Drøyt et døgn før forhandlingene etter planen skal væreferdig i Durban, er det frenetisk aktivitet for å finslipe på formuleringer ogtekster som skal vedtas innen midnatt fredag.

Sannsynligheten er stor for attidsskjemaet sprekker og at utfallet først er klart i grålysningen lørdagmorgen.

Stridens kjerne er fortsatt Kyotoprotokollen som utløper i2012. Uten enighet her, eksisterer det ikke lenger noen juridisk bindende omutslippsreduksjoner for de landene som er omfattet av dagens avtale. Det vil iførste rekke si EU, Norge og Australia.

Land som Canada, Japan og Russland har for lengst gjort detklart at de ikke blir med videre i en ny forpliktelsesperiode så lenge storeland som USA og Kina ikke deltar.

— Sjenerøst av EU

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim satt torsdag kveldi møter med EUs klimakommissær Connie Hedegaard og sine ministerkolleger fra denordiske land, Storbtritannia, Tyskland og Sveits for å få fremgang iforhandlingene.

— EU har kommet med et sjenerøst tilbud om en nyforpliktelsesperiode, men forventer at de andre store utslippslandene, som stårfor rundt 85 prosent av de globale utslippene, også blir med i en fremtidigavtale, sier Erik Solheim.

Felles front

Norge og EU står på samme linje, og mener at enKyotoforlengelse bare er meningsfull hvis den gir en bindende avtale somomfatter alle land.

I innspurten er det også etablert en allianse mellomEU/Norge og de fattigste landene som går for en pakkeløsning som inneholderforlenget Kyoto-avtale og en prosess mot en avtale for alle land, tillegg tilopprettelse av det såkalte grønne fondet som skal gi 600 milliarder kroner iåret til klimatiltak i utviklingsland fra 2020.

— Denne alliansen vil særlig gi EU et psykologisk overtak ogøke presset på USA, sier Solheim.

.

- Det haster

— Det er bare med EU i front at vi kan finne en løsning, menvi må få med de store utslippslandene som India, Kina og USA. Norge gjør det vikan for å få fart på forhandlingene, uttaler Solheim.

Mens Norge/EU ønsker at forhandlingene om en ny avtale foralle land må være ferdig senest i 2015, mener land som Kina, USA og India atprosessen kan vente til rundt 2020.

— Dethaster. Klimaendringene skjer her og nå, men forhandlingene går for tregt, siermiljø- og utviklingsminister Erik Solheim.