Men på et spørsmål om han hadde et favorittlag i engelsk fotball, kom latterdøren på vidt gap, og det slitne ansiktsdraget var som blåst bort.

– Ja, da! var kongens kontante svar på spørsmålet om fotballaget, som han etter hvert avslørte var Tottenham.

Hans lidenskap for laget skriver seg fra hans studentdager i Oxford på tidlig 60-tallet da laget var «best i klassen».

– Nå ligger de på 2. plass, la han til.

Hektisk program

Det kongelige programmet under andre dag av besøket i London kunne ta pusten fra enhver. Kongen og kronprinsen startet på energiseminar før kronprinsen dro videre til sin gamle skole London School of Economics (LSE) sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som holdt foredrag på skolen.

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit hadde separate programmer. Dronningen åpnet et arkitektseminar før hun og svigerdatteren spiste lunsj på Londons berømte Groucho Club sammen med britiske og norske forfattere, blant dem Doris Lessing, som dronning Sonja hadde en lang og hyggelig samtale med.

Sikkerhet

Senere på dagen sto «terror» på programmet da far og sønn besøkte Secret Service og Scotland Yard sammen med justisminister Knut Storberget (Ap).

– Vi hadde interessante samtaler om et vanskelig problem. Det er klart at hele verden må stå sammen om å bekjempe dette. Det er ikke noe ett enkelt land kan gjøre alene. Alle, også Storbritannia, må ha hjelp utenfra for å beskytte sin befolkning. Det trenger også Norge, og jeg føler det er et godt samarbeide mellom Norge og England på dette området, sa kongen.

Sin egen og familiens sikkerhet ville han ikke si noe om.

– Det er jeg ikke så opptatt av, det overlater jeg til andre, sa kong Harald.

Mens kronprinsparet var i teselskap hos prins Charles og hertuginnen av Cornwall onsdag ettermiddag, besøkte kongen Lloyds, der det var et norsk-britisk næringslivsseminar.

Avsluttet på Guildhall

Onsdag kveld var den norske kongefamilien gjester ved en gallabankett i Guildhall sammen med mer enn 500 andre gjester. Guildhall har vært sete for City of Londons administrasjon i mange hundre år.

Banketten ble holdt i «The Great Hall», som er den tredje største i sitt slag og som i all tid har vært benyttet til kongelige gjestebud. Salen har også vært brukt til rettssaker, men i dag benyttes Guildhall som møtested for City of Londons valgte organer og til spesielle anledninger som for eksempel ved statsbesøk.

På spørsmål om hvordan de klarer å servere mer enn 500 personer på halvannen time, var svaret:

– Det går utmerket, det har vi gjort siden middelalderen.

London, England 20051026 Den norske kongefamilien på pressekonferansen i the Billiard Room på Buckingham Palace i London onsdag.F.v. dronning Sonja, kong Harald, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit Foto: Nina Rangøy / SCANPIX