PER JON ODÉEN

— Det er som en festrus å lede Påskelabyrinten. Mange spør om det ikke er fælt å jobbe i påsken. Slik tenker ikke jeg. Dette gleder jeg meg stort til. Påske uten hadde vært mye verre, sier Viggo Valle som leder Påskelabyrinten i NRK P1.

En lytterundersøkelse for et par år siden viste at rundt en million hadde hørt et eller flere programmer i løpet av påsken. Han blir nesten rørt når han hører om vennegjenger som avlyser Sverige-tur for å få med seg Påskelabyrinten, eller hyttenaboer som lager ulike arrangementer på morgenkvisten for i fellesskap å høre Påskelabyrinten.

Valles utfordring blir å innfri alle forventningene.

— Og helst bør vi hele tiden bli enda bedre enn året før. Det blir jo tøffere og tøffere når vi har holdt på så lenge. Vi ønsker jo ikke bare å snu oppgavebunken og begynne på nytt med gamle oppgaver heller. Vi setter stor prestisje i å utarbeide nye oppgaver og ha en ny inngang hvis vi skal til et reisemål vi har besøkt tidligere, sier han.

Mer og mer av Påskelabyrinten foregår på direkten.

Fra mandag i den stille uke og helt frem til finalen på påskeaften vil han være på lufta. Opplegget er godt og innarbeidet. Lytterne inviteres til å ta del i en skattejakt hvor utfordringen er å finne frem til ulike reisemål som fører videre i jakten på skatten.

Selve skatten blir nok ikke funnet før rett før klokken elleve påskeaften i år heller. Til den heldige skattejeger vanker det en reise til 8000 kroner.

Radioen har mange gode programmer. Nitimen er en fin start på dagen for mange. Barnetimen har hørespill med Roald Dahl. Dag Solstad skal lese fra egne bøker i flere uker fremover. På kveldstid er det mye artig å høre både i «Herreavdelingen». Og ikke minst bør du unne deg «Thoresen. Vær så god» mot slutten av uken, på sein kveldstid. Kort sagt: radioen er et utmerket følge i stille påskedager.

Radioprest Dahl

Per Arne Dahl er påskepresten i NRK P1. Han er andaktsholder, har to gudstjenester, og blir i tillegg å høre i et samtaleprogram skjærtorsdag i NRK P1.

Per Arne Dahl er til daglig menighetsprest i Åmot kirke i Modum i Buskerud. Han har skrevet en rekke bøker og har også tidligere blitt flittig benyttet både som andaktsholder og i andre sammenhenger i NRK.

Han holder morgenandaktene i den stille uken, fra mandag til onsdag i NRK P1. I høymessetiden skjærtorsdag deltar han i et program om det livskraftige kristne budskapet sammen med flere andre kjente personer.

Langfredag leder Dahl gudstjenesten fra Sjusjøen fjellkirke i Oppland. Og 2. påskedag er han tilbake i sitt eget prestegjeld der han preker i Åmot kirke i Modum i Buskerud.

Nærums påskekrim

Knut Nærum har dramatisert fjorårets bestselger «Døde menn går på ski» og gjort den til radioens påskekrim både i NRK P1 og NRK P2. Gjennom fire episoder blir radiolytterne tatt med til spenning, grøss og humor i påskefjellet.

Han karakteriserer det som et skamløst forsøk på å skrive seg inn i den mest påskehyggelige delen av norsk kriminallitteratur:

— Radioteatret er den mest fremstående og tradisjonsrike formidler av den slags vi har her til lands. Derfor føles det nå som om boken omsider er kommet hjem. Den har aldri vært her før, men det er likevel dette som er hjemme, sier Knut Nærum om radioversjonen av «Døde menn går på ski».

Årets påskekrim må sies å være en klassiker - allerede før den er sendt.

PÅSKEKRIM: Knut Nærum har dramatisert sin kriminalroman «Døde menn går på ski». Følg med på fire episoder i NRK P1 og NRK P2.<p/> ARKIVFOTO: SCANPIX
KLASSIKER: Viggo Valles «Påskelabyrinten» er blitt et kultprogram for mange lyttere. Valle er i gang for 16. sesong på rad. <p/> ARKIVFOTO:SCANPIX<p/>