Holmås forteller til bt.no at han begynte å ta avgjørelsen om å gi opp ledervervet mandag kveld.

— Jeg talte opp delegatene fra landsmøtet og fikk en klar formening om hvordan det lå an. I tillegg sjekket jeg tallene tirsdag morgen også, og tok den endelige avgjørelsen om at nå er det på tide å gi seg, sier han til bt.no.

- Du har jo fått veldig god oppslutning den siste tiden?

— Ja, SV-ere som ville ha meg som leder økte fra 12 til 40 prosent den siste tiden, men det er enda flere som vil ha Audun. Og da blir Audun leder. Slik fungerer demokratiet, det er en ærlig sak.

- Hvordan føles dette?

— Jeg skulle gjerne vært leder, jeg, men flertallet ville ha Lysbakken. Og det er greit, det. Jeg stiller som tillitsvalgt og har tenkt å være med på laget videre. Audun har også sagt at han vil ha meg med på laget, sier han.

Han gir uttrykk for at det blir mer litt fritid fremover nå som han ikke er oppsatt på å bli partileder.

— Jeg har ikke drukket alkohol på to måneder, så nå skal jeg rett hjem og ta meg en øl, sier Holmås til bt.no.

Alt ligger nå an til at Audun Lysbakken blir valgt til partileder, ettersom han er den eneste kandidaten som står igjen.

Roses av Lysbakken

Kristin Halvorsens etterfølger skal velges på partiets landsmøte 11. mars. Audun Lysbakken er tilfreds med avgjørelsen til Heikki Holmås.

— Han viser at han setter SV først når han gjør dette.

Lysbakken mener Holmås har bidratt til en god ledervalgkamp.

— Den har gjort partiet godt. Nå må vi bruke alle krefter for å legge den nye kursen som SV trenger. Vi trenger mer entusiasme og energi, sier Lysbakken til bt.no.

- Hva tjener partiet på at Holmås trekker seg før det ekstraordinære landsmøtet?

— Det er vanskelig å si. Jeg mener lederkampen har vært god for partiet. Diskusjonen om SVs veivalg videre hadde ikke vært så grundig, hadde vi ikke hatt denne lederkampen.

- På tide han trakk seg

Stortingsrepresentant Gina Barstad fra Hordaland har ikke lagt skjul på sin støtte til Audun Lysbakken. Hun er tilfreds med avgjørelsen.

— Jeg er glad for at partiet nå kan samle seg bak Audun som ny leder. Nå kan vi ta fatt på de andre viktige og store diskusjonene som vi skal ta.

Barstad mener det er voksent og fint gjort av Holmås å trekke seg.

— Han er en stor ressurs for partiet, og det vil han fortsette med å være, sier Barstad.

- Var det på tide at han trakk seg?

— Ja. Litt på tide. Det har vært kjent lenge hvor denne lederkampen gikk.

Torkildsen nummer to

Inga Marte Torkildsen ble i forrige uke innstilt som ny nestleder i SV. Leder for Hordaland SV, Steinar Nørstebø, er tilfreds med henne og Lysbakken som den nye lederduoen i partiet.

— Å få dem inn i ledelsen er et stort pluss, og samtidig må vi få brukt de kvalitetene Heikki har vist frem i sin lederkamp. Han har vist en stå-på-vilje og en entusiasme som SV definitivt trenger, sier Nørstebø.

Til tross for de kvalitetene, så er Nørstebø fornøyd med at Holmås ikke blir den nye lederen.

— At Heikki trekker seg, er riktig gjort. Det er fornuftig og voksent. Stemningen rundt i SV-land er veldig klar. Det er et stort flertall for Audun.

Nørstebø er fornøyd med at Holmås har tatt den massive støtten til Lysbakken til etteretning.

— Jeg følte selv at vi var kommet til det punktet hvor denne uavklarte lederkampen var skadelig for SV.

LEDERKAMPEN OVER: Heikki Holmås (til høyre) vil ikke lenger kjempe mot Audun Lysbakken (til venstre) om ledervervet i partiet.
SCANPIX
ROS: Stortingsrepresentant Gina Barstad (SV) synes det var voksent gjort av Heikki Holmås å trekke seg.
SILJE KATRINE ROBINSON (ARKIV)