Det meste handlet om Etiopia, og den ferske ministeren fra Bergen fikk en god mottakelse av opposisjonen.

— Jeg er glad for at vi har fått en statsråd som viser en mer ydmyk holdning enn sin forgjenger, sa Høyres leder av utenrikskomiteen, Ine M. Eriksen Søreide.

Innrømmer utfordringer

Til bt.no utdypet hun hva hun mente:

— Erik Solheim avviste alle påstander om brudd på menneskerettighetene i Etiopia, han var bare positiv til det brutale regimet. Heikki Holmås innrømmer i dag at menneskerettighetene er en utfordring, og at Norge under han statsrådstid vil legge mye større vekt på dette.

Hun mener også at det er bra at Etiopia var det første landet Holmås besøkte som statsråd.

Norge har nettopp tredoblet sin bistand til Etiopia, samtidig som vi inngikk en avtale om å sende tilbake returnerbare flyktninger. Flere i Stortinget har lurt på om det er en sammenheng her.

— Det er det ikke, sa Holmås i salen, og gjentok det på gangen etterpå. At Norge øker sin støtte til regimet i Adis Abeba fra 200 til 600 millioner, har ingen sammenheng med avtalen om å returnere flyktninger, sa han.

Bare Heikki

Det er vanlig at regjeringen sender tre statsråder hver uke til den muntlige spørretimen i Stortinget. Da får de spørsmål sånn jevnt fordelt i løpet av den drøye timen arrangementet varer.

Men selv om både forsvarsministeren og olje- og energiministeren møtte sammen med bistandsstatsråden, handlet det aller meste om ham denne gangen. Etter hvert spørsmål var Holmås på vei ned til plassen sin, men ble kalt opp av en ny spørrer. Det gikk i ett.

Mest altså om Etiopia, men også mye om hvorfor regjeringen ikke bruker mer av de 28 milliarder bistandskronene hvert år til utdanning.

Holmås svarte at det var like viktig med vekst og energi. Han har nettopp vært i Liberia, og sa at folk der nå har fått elektrisk strøm, slik at skolebarna kan lese lekser når mørket kommer.