500 bergenskvinner deltok i den norske undersøkelsen på kreftvaksinen. Iversen ønsker å rette en spesiell takk til disse.

— De har stilt opp frivillig for å hjelpe andre kvinner. Undersøkelsene medfører litt ubehag med vaksinestikk, blodprøver og gynekologiske undersøkelser, sier professoren.

Iversen selv er forbløffet over resultatene han har funnet. Det er også det medisinske tidsskriftet Medscape, som har kåret forskningen til den tredje viktigste medisinske begivenheten i verden i 2005.

— Vaksinen har vært hundre prosent effektiv, sier Iversen.

— Undersøkelsen er foretatt på 11.000 personer i verden. Av disse er 2000 norske. Ingen av dem som har fått vaksinen har utviklet forstadiet til livmorhalskreft.

Narrevaksine

En del av personene som blir testet får en narrevaksine som ikke virker. Verken forskningsobjektene eller legene som undersøker vet hvilke sprøyter som inneholder narrevaksinen. Dette skal sikre at ingen klusser med resultatene. 30 av nordmennene som fikk narrevaksinen utviklet forstadiet av livmorhalskreft.

— De norske deltakerne er veldig gode, 95 prosent av dem har fullført hele løpet. I flere land er prosenttallet nede i 60-70.

Kan bli standard for norske jenter

Iversen forteller at en halv million mennesker hvert år får sykdommen. Over halvparten dør av den. For det meste skjer dette i u-land der de har små forutsetningene for å oppdage sykdommen på et tidlig stadie.

- Hvem vil komme til å få vaksinen?

— Det blir mest aktuelt for piker i 10-15-årsalderen.

- Kan det blir en skolevaksine i Norge?

— Ja, men det er avhengig av helsepolitikken som føres. Vaksinen kan også være aktuell for gutter fordi viruset også kan føre til andre sykdommer. Siden viruset smitter gjennom hudkontakt regner vi med at så godt som alle er utsatt for det, sier Iversen.

Viktigst

På Medscapes ti-på-topp-liste kom funnet av spanskesykevirusets gensekvens på første plass. På annenplass kom innsatsen fra helsepersonell som var involvert i orkanen Katrina og flomkatastrofen i USA.

HEDRET: Ole-Erik Iversen ARKIVFOTO: HELGE HANSEN