• Det viktigste er ikke lavere skatter og avgifter, og 20 kilo mer kjøtt med hjem fra Sverige, harselerte Thorbjørn Jagland. I gressbakken på Utøya fikk han gjenklang for en annen dagsorden. Mer av venstresidens idealer inn i internasjonal politikk.

Ap-ungdommens sommerparadis i Tyrifjorden handler om våte telt, bitende mygg, karaoke, fotball og vandring på «Kjærlighetsstien».

Passasjerbåtene «Reiulf» og «Thorbjørn» er kontakten med omverdenen. I går var Jagland hentet ut for å holde sin siste tale som partileder på sommerleiren.

Og den selvutnevnte radikale ungdommen jublet da Jagland slo fast at Bondevik-regjeringen er en regjering for de små sakene.

Jagland mente regjeringens viktigste tema denne sommeren er større kvoter av kjøtt og flesk til folket, og misnøye med at Anne Holt og Tine Kjær skal ha barn.

— Det er slike ting de bryr seg om, mens renten stiger, industrien sliter og arbeidsledigheten øker. Dette oser av regjeringskåthet for de små sakene, raljerte Jagland.

- Feig pappagutt

Mens Jens Stoltenberg nesten ble pepet ut fra AUFernes Robinson-ekspedisjon før helgen, ble Jagland møtt med langt mer positiv tone.

— Vi forsøkte å snakke med Stoltenberg om Snøhvit-utbyggingen, men han hører ikke etter. Han forstår ikke det vi sier. Kan du snakke med mannen under fire øyne, og forsøke å få ham til å forstå, sa Tor Dahle fra Rogaland AUF.

En annen AUFer fra Rogaland var mindre diplomatisk.

— Stoltenberg er en feig pappagutt som vil være venner med alle, sa hun.

Jagland svarte ikke, men tok til orde for at fokuset i den politiske diskusjon bør ligge på det internasjonale.

— Vi lever i en kaotisk verden der fattigdom og miljøproblemer bare kan bekjempes av sterk styring, og den må komme fra venstresiden. Bare venstresiden kan kontrollere den globale kapitalismen.

Avgift på våpen og valuta

Jagland tok til ordre for avgift på internasjonal våpenhandel og valutahandel.

— Vi må legge avgift på det vi ikke vil ha, og som hindrer utvikling i den fattige delen av verden. Inntektene bør gå til finansiering av bistand til u-land, FN-systemet og fredsarbeid.

Jagland kritiserte også USAs president George Bush for å gjøre for lite for freden i Midtøsten.

— Jeg kan ikke forstå at president Bush ikke gjør mer for å skape fred mellom palestinerne og Israel. Skal det bli slutt på terror, må det bli fred i Midtøsten. Og det finnes bare en vei ut av dagens situasjon: Partene må opprette en palestinsk stat med utgangspunkt i grensene fra 1967, med visse justeringer i form av bytte av land.

Advarer mot USAs makt

Han mener det videre fredsinitiativet må skje i regi av kvartetten EU, Russland, USA og FN.

Samtidig advarte Jagland meget sterkt mot at USA skal ha for stor makt over utviklingen i Midtøsten og i den globale økonomi.

— Det er ikke bra at det bare finnes en makt som dominerer. Det vil bare skape enda flere krisesituasjoner. Vi har fått et Europa som gjør seg stadig sterkere gjeldende. Og dersom vi ønsker å endre verden, noe som bør være venstresidens politikk, da må det skje gjennom Europa. Vi må jobbe for sterkere global styring og sterkere globale institusjoner. Globalisering kan ikke bare være frihet for kapitalen. Vi må også globalisere politikken, mener Jagland.

STJAL SHOWET: Tord Dale fra Sogndal stjal showet. Midt under Jaglands tale ringte mobiltelefonen hans, og da Dale skulle holde sin tale lot han som Jagland hadde glemt telefonen sin på podiet og fikk en telefon fra Kjell Magne Bondevik. FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX