Selv om det er langt igjen før vi får vite hvordan Bondevik-kameratene akter å bemanne regjeringen og kommandopostene i Stortinget, ligger det i kortene at de tre hordalendingene blir parlamentariske ledere for hvert sitt parti. Like viktig som å plukke ut dyktige folk som statsråder, blir det å velge «generaler» som er godt skodd for å gi regjeringen ryggdekning når bataljene med opposisjonen starter i Stortinget.

Best som parlamentariker

Allerede på dette stadiet vet vi at Lars Sponheim (44) forbereder seg på å bli Venstres gruppeleder. Den tidligere næringsministeren fra Ulvik trivdes riktignok godt som statsråd i den forrige Bondevik-regjeringen, og ville under andre omstendigheter foretrukket å slå følge med statsministeren.

Men etter at han allerede så godt som har utnevnt Odd Einar Dørum for en ny økt i regjeringsbygget, har han ikke annet valg enn selv å ta kommandoen i den vesle tomannsgruppen i Stortinget. Dessuten har han i sin rikspolitiske karriere bevist at det er som parlamentariker han kommer mest til sin rett.

Mer enn samferdsel

Oddvard Nilsen (61) er etter åtte år på Stortinget blitt en tungvekter i Høyres gruppe. Askøymannen er mer enn samferdselspolitiker. Han er en utpreget samarbeidsmann som nyter stor respekt både i sin egen partigruppe og i det politiske miljø ellers.

Nilsen har autoritet blant sine egne, og nyter dessuten stor tillit hos Jan Petersen. Når en rekke erfarne høyrerepresentanter etter alt å dømme er på vei inn i den kommende regjeringen, er det knapt andre igjen enn Nilsen som har format til å bli parlamentarisk leder for Høyre. Det er lettere å skaffe en god samferdselsminister enn en god parlamentarisk leder.

Steensnæs som statsråd

Kristelig Folkeparti er i samme situasjon som Høyre: Erfarne tungvektere tripper etter å få plass i Bondeviks kabinett. Ved denne korsvei blir det derfor enten Jon Lilletun eller Einar Steensnæs som får uriasposten i Stortinget. I 1997 måtte Einar Steensnæs (59) fra Haugesund "ofre seg" og bli værende i Stortinget som gruppeleder. Det var alt annet enn opplagt. Han har i mange år vært en av Bondeviks aller nærmeste rådgivere og fortrolige, og var dessuten kirke— og undervisningsminister i Syse-regjeringen.

Denne gang ser det derfor ut til å være hans tur til å bli statsråd igjen, slik erfarne partifeller i Stortinget vurderer det.

En frodig vossing

Jon Lilletun (55) er den frodige vossingen som gjorde sørlending av seg for omkring tretti år siden. Han har vokst merkbart med oppgavene, både som kirke- og undervisningsminister i den første Bondevik-regjeringen, og etterpå som sentral næringspolitiker i Stortinget.

Det er en alminnelig oppfatning i KrF-gruppen at Lilletun, med all sin romslighet og erfaring, har de nødvendige egenskaper som ny gruppeleder. Han ble første gang innvalgt på Stortinget i 1989.