Etter en kaotisk start på møtet, der det ble klart at styreleder Thomas Fussell ikke kunne stille fordi han var blitt innlagt på Rikshospitalet en time tidligere, dreide den første avstemmingen seg om hvor mange styremedlemmer det nye styret i selskapet skal ha.

Etter en fintelling av stemmene, viste det seg at Orkla, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalens forslag om 5 styremedlemmer vant med svært knapp margin blant de frammøtte aksjonærene, som representerer over 17 millioner aksjer.

Uvisst

Men Stordalen er likevel ikke sikker på at den neste avstemmingen, om hvilke personer som skal bekle de fem plassene, vil gå deres vei.

– Dette blir veldig jevnt. Jeg får håpe ikke altfor mange av de uavhengige aksjonærene som vippet den forrige avstemmingen i vår retning har forlatt salen, sier Stordalen.

Etter mye fram og tilbake fra talerstolen, hvor både opprørerne, og representanter for Fussell og Opticoms daglige leder Robert Keith, forsøkte å presentere «samlende» styreforslag, fikk aksjonærene valget mellom å bytte ut Keith, Fussell og deres støttespillere i styret, eller å utvide de sittende styret med én person.

Allerede fra start var dramaet på topp under den svært uvanlige generalforsamlingen, da styreleder Thomas Fussell ikke møtte opp.

Drama

– Det er en til som skulle ha vært her, nemlig styreleder Thomas Fussell. Jeg beklager å måtte meddele at han for en time siden ble innlagt på Rikshospitalet, og legen forbød ham å møte, sa møteleder Erik Keiserud da generalforsamlingen ble satt en halvtime etter oppsatt program.

– Det var vel egentlig bare dette som manglet, kunne Stordalen fortelle NTB, mens advokatene bladde febrilsk i lovverk og Opticoms vedtekter.

Stordalen og hans allierte forsøkte å stanse en fullmakt Fussell hadde gitt advokat Morten Opstad til å stemme for hans aksjer, uten å lykkes.

– Det er trist å høre om innleggelsen, men Fussell er blitt observert aktiv i Fasts lokaler helt fram til klokka tre i dag, sa Orkla-advokat Einar Greve.

Opstad, som måtte holde Fussells innledende tale til generalforsamlingen, ba de frammøtte la være å spekulere om Fussells helsetilstand.

– Jeg kommer rett fra Rikshospitalet og synes ikke vi skal spekulere på tilstanden hans. Legen forbød ham å komme, sa Opstad.

– Aksjonær-apartheid

Møtet fortsatte med at Stray Spetalen, Greve og de andre som Fussell og Opticoms daglige leder Robert Keith har kalt «piratene», forsøkte å få Keith og den hemmelighetsfulle Eric K. Simpson i tale om omstendighetene rundt den omstridte rettede emisjonen til Simpson i november.

Men verken Keith eller Simpson, som overraskende dukket opp på møtet direkte fra Hongkong, ville si noe. Heller ikke da Stray Spetalen ville vite mer om Simpsons aktivitet i Norge, kom det kommentarer.

– Navnet er jo mest fra appelsinsaft-flaskene i Norge, sa Stray Spetalen.

Petter Stordalen fulgte opp med stor patos fra talerstolen.

– Er det dette vi vil ha? Å være aksjonær i Opticom er ikke som å være aksjonær i andre selskaper. Det er aksjonær-apartheid, hvor det er to førsterangs-aksjonærer, Keith og Fussell, og 5.336 annenrangs, sa Stordalen.

Til pressen gjorde han det klart at Keith og Simpsons oppførsel var uten sidestykke den mest arrogante han noen gang har opplevd i aksjonærsammenheng.

– Det er en helt uakseptabel arroganse vi ikke vil ha i Norge, sa Stordalen.