I januar tok den tidligere miljøvernministeren over som organisasjonsdirektør i Schibsted-konsernet. Ved siden av denne krevende jobben er han også 2. nestleder i KrF, medlem i sentralstyret og varamann på KrFs Hordalandsbenk på Stortinget.

— Det er blitt for mye, sier han.

- Lengst mulig vekk

Nå sier han takk for seg i KrF-ledelsen. Iallfall for en stund.

— Jeg vil ha en mer normal arbeidsrytme. Jeg ønsker å være fullt og helt til stede i det jeg driver med. Schibsted har virksomhet i 21 land. Det er vanskelig å dra både til Barcelona og Balestrand, i alle fall på samme dag. Nå vil jeg ha tid til mer enn jobb og politikk, sier han.

Men han forsvinner ikke helt fra politikken. Han er fortsatt varamann og skal i tillegg lede programarbeidet i KrF frem til 2009.

Han sier han vil ha mer tid til familie, venner - og fotball.

— Hva er din styrke på fotballbanen?

— Jeg er ikke den store fotballspilleren. Da jeg spilte fotball på Bømlo, ble det slik at jeg var venstreving mot gode lag og venstreback mot dårlige lag. Poenget var at jeg skulle være lengst mulig vekk fra der spillet foregikk.

- Et hederstegn

— Som politiker har du til tider hatt sterk mediefokusering. Det får du ikke som organisasjonsdirektør. Hvordan har det påvirket valget?

— Det har ikke hatt noen særlig betydning. Denne delen av politikken har jeg opplevd som bare positiv. Jeg har også hatt noen parodier på meg, og fikk mange sympatierklæringer spesielt fra eldre generasjoner. Men parodiene synes jeg bare har vært artige. For politikere er det et hederstegn. Det viser at du har betydd noe, sier han.

— Hvordan opplevde du Harald Eias parodi da?

— Den hadde jeg et avslappet forhold til. Jeg stilte også til håndbakkonkurranse med Harald Eia.

— Hvordan gikk det?

— Et dårlig spørsmål, jeg tapte så vidt...

I Schibsted skal han arbeide med lederutvikling og kompetansebygging på ledernivå i hele konsernet.

— Innberegnet deg så er vi over 8500 ansatte på tre kontinenter i Schibsted i dag, sier han.

Hareide har NHH-utdannelse bak seg fra 1997 og har siden vekslet mellom ulike stillinger i Schibsted og politikken. I 1998 til 2000 var han politisk rådgiver for Jon Lilletun i Utdanningsdepartementet, han har vært statssekretær for finansminister Per-Kristian Foss (2001-03) og miljøvernminister fra juni 2004 til oktober 2005.

Håvard Bjelland (Arkiv)