Etter den knusende 22. juli-rapporten i går, har flere tatt til orde for at Jens Stoltenbergs dager som statsminister bør være over. Deriblant VG på lederplass i dag.

KrF-leder Knut Arild Hareide går ikke like langt, men også han er tøff i ordbruken.

— Når Jens Stoltenberg nå kommer til Stortinget venter jeg å høre en statsminister som viser handlekraft. En statsminister som viser oss at han har de rette mannskapene i ulike lederposisjoner, og begrunner det, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til bt.no

- Det haster

Det er bestemt at Stortinget vil innkalle til et ekstraordinært møte i nær fremtid, kanskje alt i neste uke. Dette for å gi regjeringen anledning til å presentere sine planer for å følge opp 22.-julikommisjonens rapport og anbefalinger.

Han har sagt at han tar ansvar, da må han også vise hvordan

Stortinget skal etter planen ikke komme sammen før i begynnelsen av oktober, slik Grunnloven bestemmer. Men situasjonen er nå så spesiell, at både opposisjonen og Arbeiderpartiets egne politikere mener det haster med et møte i etterkant av gårsdagens rapport.

Derfor hadde Aps parlamentariske nestleder Martin Kolberg et eget møte med sin partifelle, stortingspresident Dag Terje Andersen tirsdag formiddag. Etter møtet var det ennå ikke klart hvilken dag som er aktuell.

— Men det haster, også for oss, sier Kolberg.

Klare svar

— Vi i har sagt at når Jens er klar, så er Stortinget klar. Jeg har forståelse for at han kan trenge litt tid. Men nå han først kommer må innholdet i det han legger frem ha substans og varsle reelle endringer, understreker Hareide.

— Han har sagt at han tar ansvar, da må han også vise hvordan.

— Jeg aksepterer fullt ut at de umiddelbare reaksjonene fra regjeringen og Ap-ledelsen i går var preget sjokk og alvor. Men når tiden er inne til at statsministeren møter i Stortinget, forutsetter jeg han viser retningen, og staker ut en kurs i samråd med Stortinget for hvordan vi kan gjøre Norge til et tryggere land, sier Hareide.

Han ledet i vinter Stortingets egen komité for behandling av 22.-juli-redegjørelsene. Denne komiteen er nå oppløst, og det er ikke avklart hvilken komité, eller på hvilken måte ellers, Stortinget skal behandle det som kommer fra regjeringen i denne spesielle saken.

Hva mener du - bør statsministeren gå av? Si din mening under!