— Nå skal en være veldig forsiktig med å legge for stor vekt på en enkeltmåling, også når de er positive, sier Hareide.

Den nasjonale målingen som Respons Analyse har gjort for Bergens Tidende og Aftenposten i desember viser en oppslutning om KrF på 6,8 prosent. Hareide tror den positive trenden har å gjøre med at partiet denne høsten har landet et samarbeidsvedtak.

Konservativ brann

— Vedtaket har skapt en entusiasme og ro internt, og det har skapt trygghet hos velgerne for at en stemme til KrF er en stemme for regjeringsskifte.

Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse sier den viktigste årsaken til KrFs fremgang er at partiet mister langt færre velger til andre partier enn i tidligere målinger.

— KrF henter også litt flere velgere fra partiene i nærheten. Så tror jeg partiet scorer litt på at de har valgt en vestledning på førsteplass. Den vesle utfordreren "De Kristne" har hatt en viss bastion på Vestlandet. Ved å velge Hareide kan partiet ha slukket en brann her, sier Olaussen.

Drømmer om mer

Hareide tror KrF har betydelige velgerreserver å hente dersom partiet makter å få frem politikken sin.

— Vi er et lite opposisjonsparti som faller litt igjennom i mediene. Vi får sjelden vist helheten i politikken vår. Ta for eksempel diskusjonen med formuesskatt. KrF går inn for å fjerne formuesskatten på arbeidende kapital, men beholde den på rikdom. Dersom formuesskatten endres er trolig KrFs forslag det man lander på, men dette kommer dårlig frem i den debatten som har vært nå.

Desembermålingen fra Respons Analyse gir Høyre og Frp flertall på Stortinget. Hareide har ingen tro på at det er situasjonen etter valget.

— Regjeringspartiene ligger lavere enn de kommer til å gjøre når vi nærmer oss valgkampen. Vi får en jevnere valgkamp enn det ser ut som nå. Det som kommer til å avgjøre om det blir et regjeringsskifte er oppslutningen om Venstre og KrF.

Sex-trøbbel

Thore Gaard Olaussen regner også med en jevnere valgkamp.

— Det vil spisse seg til når det begynner å bli alvor. Da kan vi regne med helt andre tall, slik vi ser i de fleste valgkamper. Da blir også sakene viktigere, og ikke bare dreie seg om at velgerne er lei av den sittende regjeringen. Arbeiderpartiet har et svært godt valgkampmaskineri og i tillegg kommer støttespilleren LO til å bli god å ha.

I desembermålingen faller oppslutningen om Ap med tre prosentpoeng.

— Arbeiderpartiet har hatt to saker i det siste som handler om ledere som har inngått i uheldige forbindelser med svært unge jenter. I tillegg er sextrakassering blitt en sak i partiet. Det hjelper ikke på oppslutningen.

Rød-grønne problemer

Mange av Aps velgere går til Høyre. Hver tiende velger som stemte Ap ved kommunevalget, sier de nå vil stemme Høyre. Arbeiderpartiet stjeler riktignok noen Høyre-velgere på denne målingen, men bytteforholdet er klart til fordel for Erna Solberg.

Hadde desembermålingen vært valg ville regjeringspartiene sittet ribbet igjen på Stortinget med bare 64 mandater, det er 22 færre enn de tre regjeringspartiene har i dag.

SV sliter også med betydelige lekkasjeproblemer, men her forsvinner stemmene først og fremst til regjeringspartner Arbeiderpartiet. Hver fjerde SV-velger fra kommunevalget i fjor, sier de nå vil stemme Ap. SV har mistet halvparten av velgerne fra kommunevalget, men kommer seg så vidt over sperregrensen.