Det er nærliggende å si at den utflyttede bømlingen Knut Arild Hareide bent frem slo knock out på motkandidaten Dagrun Eriksen da han ble valgt til ny nestleder i KrF. Med 164 mot 80 stemmer ga landsmøtet et krystallklart signal om hvem som bør ikle seg ledertrøyen — med tid og stunder.

Det var en seier som var langt større enn noen hadde ventet på forhånd.

Hareide har mange kvaliteter som er høyt verdsatt i dette partiet. For det første har han rot i det mest typiske KrF-distriktet som tenkes kan, og glir lett inn i det vestlandske bedehusmiljøet.

Han er for det andre ung, velutdannet, og med en forfriskende offensiv stil når han entrer talerstolen. Den 30-årige siviløkonomen hadde ikke snakket mange sekundene før han greide å tenne gløden på landsmøtets første dag, mens andre først og fremst sutret og sturet over de trange tider - både for kommunene og for partiet.

Fordel å være på Stortinget

Knut Arild Hareide har utvilsomt posisjonert seg med tanke på å rykke opp enda en divisjon. Det er ingen ting å si på ambisjonene. Det er mer et spørsmål om riktig tidspunkt. Gir Valgerd Svarstad Haugland seg om to år, kan det være i tidligste laget for den lange, magre bømlingen å overta stafetten.

I så fall er det duket for helseminister Dagfinn Høybråten som ikke er mindre populær, og som allerede i høy grad har skaffet seg en posisjon i partiet og i folks bevissthet. Nei, Høybråten trenger ingen «innkjøringstid» for å bli KrF-leder.

Da Bergens Tidende i går spurte Svarstad Haugland om hvor viktig det nå er å skaffe Hareide en plass på Stortinget, svarte hun at «det kan være en fordel.» Men partiet sentralt har ingen tradisjon for å gripe inn i nominasjonsprosessen i de enkelte fylker. For Hareide kan det være aktuelt å bli vurdert i flere fylker, tilføyde hun.

Hordaland må rydde plass

Dermed har hun sagt det som trengs. Vi må belage oss på en spennende dragkamp mellom Oslo, Akershus og Hordaland for å finne plass til påleggskalven.

Det er i Oslo han har bodd de siste seks årene, men både Oslo og Akershus er relativt usikre fylker å satse på. Valgerd Svarstad Haugland har selv måtte slite for å berge mandatet i Akershus. Dessuten skal det helst skaffes plass til Dagfinn Høybråten. Mest sannsynlig må det bli i Oslo.

Hordaland er med andre det mest nærliggende fylket å nominere Knut Arild Hareide i. Ved siste stortingsvalg fikk KrF tre representanter herfra. Haken ved det er at det sannelig er trangt om saligheten også på toppen av KrF-listen!

Blått lys for Sørfonn?

Ingmar Ljones representerer Bergen, og Anita Apelthun Sæle er eneste kvinnen fra Hordaland KrF. Skulle de bli skiftet ut, vil det etter alt å dømme være av helt andre grunner enn for å gi plass til Hareide.

I dette spillet er geografisk tilhørighet et viktig kriterium.

Det er Ingebrigt S. Sørfonn fra Fitjar som står mest utsatt til, og som må være mentalt forberedt på å bli ofret. Selv om han har en solid posisjon i partiet, og angivelig skal gjøre en «god jobb» i finanskomiteen, er det vanskelig å se at Knut Arild Hareide kan få plass på Stortinget uten at det vennlige mennesket fra Fitjar tar et skritt til siden. Men det vil nok smerte, for Sørfonn er nå inne i sin andre periode på Tinget og har «mye ugjort,» som det ofte sies i slike situasjoner.