RUNE SOLHEIM

Sjekk prisoversikt

Spør bt.no-gartneren!

Kjedene har for lengst gjort sitt inntog på hagemarkedet. Plantasjen, Oasen Hageland og Bo Grønt er de tre hagesenterkjedene som dominerer i Bergensområdet.

Men fremdeles holder frittstående hagesentre stand. Servicegrad og stamkunder kan være noe av årsaken. Store innkjøp og sterkere konkurranse har presset prisene nedover på alt fra blomster, busker og trær, kalk og gjødsel til hageredskaper.

Noe av det mest bemerkelsesverdige ved prisundersøkelsen BT har gjort, er at alle hagesentrene er billigst på ett eller flere produkter.

Prisforskjellene er tilsynelatende små. Det er tydelig at plantebutikkene kikker hverandre i kortene. Men skal du handle stort, for eksempel beplante en hel hage, kan det fort bli både hundre— og tusenlapper å spare på å kikke på flere steder før man slår til.

Telefonforespørsler har liten hensikt. Det kan nemlig være synlige kvalitetsforskjeller mellom plantene, både når det gjelder høyde, tetthet og for eksempel pottestørrelser.

Jevnt på sesongvarer

Sesongvarene er naturlig nok dem som er utsatt for sterkest prispress. Dette viser seg tydelig på stemorsblomstene, som er den eneste blomstersorten som er hardfør nok til å plantes ut nå. Som tabellen viser, varierer et brett med stemorsblomster bare med én krone per stykk fra billigste til dyreste butikk. Men husk å sjekke pottestørrelsen. En blomst som har stått i en stor potte har høyere verdi enn en som har stått i en liten.

Margeritt er kanskje den blomsten som følger etter stemorsblomsten ut i hagen. Her er ikke prisutjevningen kommet i gang ennå. Åsane Hagesenter og Toppe plantefelt tilbyr margeritter til kr 9,80 hvis du kjøper seks i slengen. Men ellers varierer prisene fra 15 til 35 kroner hvor de dyreste også er de største.

Markedskreftene gjør jobben for deg når det gjelder staudene, de flerårige blomstene. Du kan få stauder helt ned i 13 kroner på Fantoft hagesenter (6-pack). De billigste på de dyreste stedene koster rundt 20 kroner.

En sjekk på pelargonium, en inne- og uteplante, avdekker ganske store prisforskjeller: Blomster i omtrent samme størrelsen koster fra kr 29,50 til 50 kroner. Vårlyngen har stabilisert seg på rundt 29 kroner hos alle hagesentrene som tilbyr den.

Busk og rabatt

Thuja brabant er antakelig den busken det er mest konkurranse på ved hagesentrene. Plantasjen er prisvinneren med 39,50 for en 80-100 cm plante av denne sorten. Den dyreste finner du på Bønes hagesenter som tar 69 kroner. Skal du ha thujaen som hekk rundt en eiendom, kan det jo hende du trenger 20 stykker. Da utgjør differansen 600 kroner.

Vær oppmerksom på at thuja brabant blir flere meter høy når den er fullt utvokst. Så det er ikke alle steder den egner seg.

Buksbom er en annen populær prydbusk, mye brukt til hekk med sitt eviggrønne og tette bladverk. Som tabellen viser, kan du få den fra 49 kroner på Fyllingsdalen hagesenter til 120 kroner på Bønes hagesenter, i omtrent samme høyden. Kjøper du 20 stykker, utgjør dette drøye 1400 kroner i forskjell.

Barlind er en annen eviggrønn busk som brukes mye til hekk. På Os hagesenter får du den til 85 kroner for en 40-50 cm plante. På Fantoft hagesenter må du ut med 198 kroner for en busk med samme navn, riktig nok er den 65 cm høy. Kjøper du 20 planter utgjør dette en differanse på over 2000 kroner. Vi tar her forbehold om at det finnes ulike sorter som kan være priset ulikt.

Frukttrær er overraskende nok meget jevne i pris. Vi snakker om 30 kroner i forskjell mellom billigst og dyrest. Her kommer Fyllingsdalen hagesenter billigst ut med 269 kroner for eple- eller plommetre, hvis vi ser bort fra et tilbud hos Åsane hagesenter med 149 kroner for et plommetre.

Spar på spader

Du kan godt kalle en spade for en spade, men skal du kjøpe en, bør du tenke deg om. Her er prisen over 400 kroner fra dyrest til billigst. Plantasjen kommer suverent best ut med sin spisspade til 79 kroner. Toppe plantefelt havner på pristoppen med 495 kroner for en Fiskars spade. Men vær oppmerksom på at det kan være store forskjeller i kvaliteten, både på metall, skaft og grep. På Fyllingsdalen hagesenter får du for øvrig Fiskars stikkspade til 273 kroner.

Trillebår får du til 229 kroner på Plantasjen, mens Os- og Åsane hagesenter vil ha nesten 400 kroner for sin trillebår. Vi har ikke undersøkt eventuelle kvalitetsforskjeller. Hageslanger er det også store prisforskjeller på. Men her er det også store kvalitetsforskjeller fra slange til slange.

Prisene til jorden

Jord og jordforbedring er det brutal konkurranse på. Men her er det også viktig å legge merke til hva man kjøper. Det finnes et utall forskjellige jordtyper som har helt forskjellig bruksområde. De fleste hagesentre tilbyr plantejord til rundt en krone literen. Men jorden kan variere fra salgssted til salgssted, både med hensyn til gjødsling, kalking og konsistens. Få greie på hvilken jord du trenger til ditt formål. Eventuelt kan du kjøpe billigste sort og kultivere den selv til ditt formål, men det krever litt mer kunnskap.

Både kalk, veksttorv og dekkbark ligger relativt jevnt i pris. Skal du kjøpe store mengder, kan det likevel lønne seg å sjekke flere steder. Skal du for eksempel kjøpe 100 kg hagegjødsel, sparer du 335 kroner på å kjøpe den hos Plantasjen framfor hos Toppe plantefelt.

Sjekk prisoversikt

POPULÆR: Barlind er populært innslag i norske hager med sine eviggrønne nåler.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
BILLIG, MEN...: Thuja brabant er en populær, men omdiskutert busk. Den er billig, men bli svært høy. Du bør tenke deg om hvor du planter den.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ