Det forklarte David Toska etter å ha blitt hardt presset av dommer Helge Bjørnestad.

Toska forteller hvordan han kom hjem til rekkehuset i Sandnes etter ranet. Han hevder han ikke visste at en politimann var drept.

— Jeg skrudde på fjernsynet, og det ble sagt at det skulle komme en ekstra nyhetssending. Jeg skjønte hva som var skjedd da jeg så ansiktene på pressekonferansen. Jeg ble bare gående i stuen og holde meg på hodet, forklarte Toska.

Han fremstår som langt spakere i dag enn da han startet sin forklaring i går. Han sukket og stønnet da han gikk gjennom det dramatiske hendelsesforløpet på Domkirkeplassen. Stadig tar han seg til ansiktet og stryker hendene gjennom håret.

Toska vil ikke svare på hva som skjedde med ransutbyttet, men sier han ikke var med på å frakte det bort.

— Etter to uker reiste jeg fra Stavanger. Da orket jeg ikke være der lenger. Vi måtte endre planene for å frakte bort ransutbyttet. Pengene ble værende i Stavanger lenger enn planlagt.

Toska sa at han dro til ranernes dekkleilighet i Nedre Dalgate cirka halvannen uke etter ranet.

Dommeren: - Var det noe som lå der?

Toska: - Ja, det var mye som lå der, men jeg vil ikke si så mye om det.

— Var bagene med ransutbyttet der?

— Det vil jeg ikke svare på.

— Hvorfor vil du ikke svare på det?

— Det er det som er dilemmaet mitt, at jeg forklarer meg sist, og jeg kan ikke si noe som kan brukes i den ene eller andre retningen, sa Toska.

Etter at dommeren fortsatte å presse, svarte han likevel.

— Ok, på det tidspunktet var de der ennå.

— Hvorfor vil du ikke svare på hvor i huset de lå?

— Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si at pengene var der i det hele tatt, sa Toska, og trakk på smilebåndet for første gang i løpet av hele forklaringen.

På tross av gjentatte spørsmål om hvorvidt det var andre i huset, og om noen holdt oppsyn med pengene, nektet Toska å svare. Han har blitt stadig mer lavmælt i løpet av dagen, stønner, og virker ukomfortabel.

— Jeg er ikke ferdig med deg. Men nå må vi ha lunsj, sa dommeren til slutt.

SCANPIX